Technologiebeursindex Nasdaq beleeft een ‘tweede dotcompiek’

De technologiereuzen beleven hoogtijden. Dat blijkt althans toch uit statistieken van de beursindex Nasdaq, die zelfs beter presteert dan tijdens de eerste dotcompiek van 2000.

De globale economie mag dan wel één van zijn hevigste crisissen beleven van de voorbije 10 jaar, technologiebedrijven lijken daar niet zoveel van te merken. Sterker nog, investeerders waren nog nooit zo enthousiast om aandelen te kopen van Google, Apple en co. De beursindex Nasdaq waaronder de technologiereuzen vallen, presteert zo goed dat beursanalisten al spreken van een ‘tweede dotcompiek’.

Bloomberg illustreert het succes van Nasdaq met een grafiek (zie afbeelding hieronder), waarin de steraandelen van de Nasdaq 100 worden vergeleken met S&P 500, de meest algemene en belangrijkste index van de Amerikaanse beurs. Meer bepaald vertelt de grafiek hoe veel sneller de aandelen van Nasdaq groeien. Deze week oversteeg die factor de mythische waarde van 3. Dat gebeurde niet meer sinds het jaar 2000, het jaar van de eerste dotcompiek door de doorbraak van het internet. Met een waarde van 3,3 doet Nasdaq het zelfs nog beter dan de 3,19 van 2000.

Welke crisis?

De cijfers van de grafiek zijn redelijk abstract, en vertellen ook niet echt concreet hoe techbedrijven het nu precies stellen. Maar toch is het opmerkelijk dat net dit jaar de Nasdaq naar ongeziene hoogtes stijgt. Overal ter wereld wordt gesproken over een recessie, en toen de meeste landen in lockdown gingen leken technologiebedrijven aanvankelijk ook mee in de klappen te moeten delen.

Maar de dip was van zeer korte duur. Sinds begin april ging Nasdaq steil omhoog, en in juni werd de kaap van 10.000 punten terug gerond. De koers staat vandaag meer dan 3.000 punten hoger dan tijdens zijn laagtepunt in maart, en in de eerste zes maanden van 2020 is de waarde van de aandelen met 18 procent gestegen. Een onverwachte slechte vrijdag voor Facebook, Amazon, Netflix en Alphabet werd al snel weer goedgemaakt. Als we opnieuw vergelijken met S&P 500, dat bedrijven uit quasi alle sectoren bevat, dan zien we dat die zich veel moeilijker kan herstellen van het duik in maart. Over zes maanden bekeken noteert deze index zelfs een klein verlies.

De Nasdaq 100 bevat dan ook heel wat bedrijven die juist floreerden dankzij de lockdown. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld Zoom, dat zijn aantal gebruikers tot over de 200 miljoen zag stijgen. Maar ook Microsoft, Netflix en Amazon mogen zich tot de winnaars van de coronacrisis rekenen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business