Nieuws

VS zet buitenlandse studenten het land uit als universiteiten enkel online lesgeven

Veel Amerikaanse universiteiten maakten tijdens de coronaperiode de transitie naar online lessen. Als die transitie blijvend is, riskeren buitenlandse studenten het land te worden uitgezet.

Omdat de universiteiten ook in de Verenigde Staten moesten sluiten omwille van het coronavirus, schakelden ze over naar het aanbieden van lessen online. Dat zou aanvankelijk maar een tijdelijke maatregel zijn, tot de situatie weer onder controle was. Maar dat is het verre van in de Verenigde Staten. Elke dag komen er nog steeds tienduizenden besmettingen bij, en sommige steden gaan opnieuw in lockdown. Enkele van de prestigieuze universiteiten zoals Harvard University kondigen daardoor nu al aan dat volgend academiejaar zeker voor het eerste semester lessen uitsluitend online doorgaan.

Voor lokale studenten zal er niet heel veel veranderen, maar de situatie kan buitenlandse studenten in een lastig parket brengen. Omdat de Amerikaanse universiteiten tot de beste ter wereld gerekend worden, trekken ze studenten vanuit alle werelddelen aan, vooral binnen master- en doctoraatsopleidingen. De regels voor het verkrijgen van een speciaal visum om te kunnen studeren zijn een stuk strenger wanneer je geen fysiek les zou hebben op een campus. De regering van Trump heeft ook heel wat immigratiemaatregelen flink strenger gemaakt tijdens de crisis.

De immigratiepolitie van de Verenigde Staten liet deze week dan ook weten dat buitenlandse studenten het risico lopen gedeporteerd te worden wanneer ze enkel online les zouden hebben. Ze zullen niet in staat zijn een verlenging van hun visum aan te vragen. Nieuwe studenten kunnen de Verenigde Staten zelfs niet binnenkomen. Een uitzondering wordt toegelaten voor hybride programma’s, zolang er maar minstens één vak met fysieke lessen is.

Onzekerheid en verwarring

Een mededeling die ongetwijfeld bij heel wat studenten hard zal binnenkomen. Want vele leven nog in grote onzekerheid hoe hun semester er in het najaar zal uitzien. Het zal voor velen ook niet eenvoudig zijn om weer naar huis te keren. Inwoners uit de Verenigde Staten zijn namelijk in de meeste landen, waaronder ook bij ons, nog niet welkom door het hoge aantal besmettingen. Elk land heeft op dit moment ook zijn eigen reisbeperkingen.

Het American Council on Education sprak zich in naam van de studenten uit verbaasd te zijn over het nieuws. De non-profit organisatie vertegenwoordigt studenten van 1800 hogescholen en universiteiten. Volgens hen is het onbegrijpelijk dat er geen rekening wordt gehouden met de uitzonderlijkheid van de situatie. Veel studenten die normaal gezien wel les zouden volgen aan de campus zouden al moeten vertrekken, terwijl universiteiten nog volop naar oplossingen aan het zoeken zijn. Ook de rector van Harvard University is kritisch over de maatregel. Volgens hem probeert de overheid een ‘makkelijke oplossing te zoeken voor een veel complexer probleem’.

businesscoronacrisisonderwijsvszakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals