Nieuws

Medewerkers Amazon protesteren tegen Prime Day

Amazon Prime Day komt er weer aan. Enkele werknemers van Amazon kondigen acties aan om te protesteren tegen de werkdruk die de koopjes met zich meebrengen.

Volgende week op 13 en 14 oktober organiseert Amazon Prime Day, een koopjesfestival dat de e-commercegigant al enkele jaren organiseert. Net zoals tijdens Black Friday wordt er dan uitgepakt met stevige deals. Ook wij kunnen daarvan meegenieten, want ook de Nederlandstalige website van Amazon amazon.nl biedt koopjes aan.

Protesten

Waar voor consumenten dergelijke evenementen ideaal zijn om gouden zaken te doen, genieten werknemers van Amazon een heel stuk minder van Prime Day. Voor hen betekent het immers zeer zware werkweken met veel overuren en zo goed als geen vakantie. Prime Day is daarom voor hen ook een traditie geworden om te protesteren tegen het beleid van Jeff Bezos en de werkomstandigheden.

The Congress of Essential Workers, een actiegroep geleid door huidige en voormalige werknemers van Amazon, heeft ook dit jaar acties aangekondigd. Zondag 10 oktober zullen zij verzamelen voor de villa van Jeff Bezos. Dit jaar zijn er volgens medewerker Jordan Flowers extra redenen om zich te verzetten tegen Prime Day. Amazon moest het evenement namelijk verplaatsen van juli naar oktober, waardoor het vlak voor Black Friday en het eindejaarseizoen valt.

Daardoor zullen de werknemers van Amazon vanaf deze maand bijna non-stop moeten doorwerken om alle bestellingen rond te krijgen. Flowers beweert dat zij weken van 50 tot 60 uren moeten draaien en bijna geen vakantie mogen nemen. Hij vraagt consumenten dan ook op om zich niet te laten verleiden tot de koopjes die worden aangeboden. Één van de eisen is dan ook dat het minimumloon tijdens deze periode verhoogt wordt, naast een beter medisch verzekeringsplan.

Ook vorig jaar protesteerden werknemers van Amazon tegen Prime Day. Afbeelding: CNBC

Coronavirus

Dit jaar zullen de protestacties nog een extra lading krijgen. Amazon heeft namelijk bekend gemaakt dat al zeker 20.000 medewerkers besmet zijn geraakt met het coronavirus. Voormalig medewerker Christian Smalls, die mee de protesten zal leiden, kaartte in april al aan dat het bedrijf te weinig maatregelen neemt om haar medewerkers te beschermen. Hij werd uiteindelijk ontslagen, al was dat volgens een statement van het bedrijf voor het niet respecteren van quarantainemaatregelen. Protestanten zullen wel een mondmasker moeten dragen tijdens de betoging, zo lezen we in de affiche.

Jeff Bezos

Ook de locatie van de acties is niet toevallig gekozen. De residentie van Jeff Bezos is voor de actiegroep de ideale plek om de ongelijkheden binnen Amazon aan te kaarten. Hun CEO Jeff Bezos is volgens Forbes namelijk de rijkste man ter wereld. De waarde van zijn persoonlijk vermogen wordt geschat op 184,3 miljard dollar. Hoogstwaarschijnlijk zal Bezos tegen 2026 de eerste biljonair worden als zijn vermogen blijft toenemen aan het tempo waarop het dat nu doet. Voor zijn huidige woning in Beverly Hills, de celebrity-wijk van Los Angeles, betaalde Bezos maar liefst 165 miljoen dollar berichtte Wall Street Journal in februari.

Bezos houdt zijn vermogen wel niet volledig voor zichzelf. Zo beloofde hij 10 miljard dollar te geven om de klimaatopwarming te bestrijden, en wil hij ook nog eens twee miljard dollar doneren voor de strijd tegen armoede.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business