Nieuws

Project Amber van X wil depressies bestrijden

X, de experimentele tak van Alphabet, heeft recent details vrijgegeven over een project waarmee ze depressies willen tegengaan.

Het experimentele X, dat een zusterbedrijf is van Google, deelde gisteren haar bevindingen over Project Amber. In dit project werkte het bedrijf drie jaren samen met neurologen, AI-onderzoekers en hardware- en software-ingenieurs. Dit deed het om een beter beeld te krijgen van depressies en prototypes te ontwikkelen die de problemen rond mentale gezondheid helpen aanpakken. De resultaten rond dit afgeronde project en de afloop waren terug te vinden in een uitgebreide blogpost op de website van het bedrijf.

“Slechte mentale gezondheid is wereldwijd een groot en groeiend probleem,” zo stelt Obi Felten, projectleider van Amber. “De Wereldgezondheidsorganisatie schatte in 2017 dat 322 miljoen mensen wereldwijd lijden aan depressie en 264 miljoen aan angststoornissen. De Covid-19-pandemie veroorzaakt wijdverspreide psychologische problemen, en maakt meer slachtoffers.”

De jacht op biomarkers

Het hoofddoel van X was het vinden van een biomarker (meetbare indicatie van de aanwezigheid van een bepaalde ziekte/aandoening) voor depressie. Hiervoor maakte het team gebruik van een combinatie van machine learning-technologie en elektro-encefalografie (EEG, of het meten van de elektrische activiteit in de hersenen). Voor deze laatste technologie, die al eventjes in gebruik is, ontwikkelden ze nieuwe software en gereedschappen om analyses te maken. Daarnaast zorgden de ingenieurs voor hardware om de hersenactiviteit te meten in de vorm van een hoofddeksel met sensoren.

Project Amber focuste zich hierbij op ‘het vergemakkelijken van het verzamelen van EEG-data, het vereenvoudigen van het interpreteren van de resultaten en verstaan van hoe deze technologie in de dagelijkse wereld kan worden ingezet.’ Door de kosten te drukken en de metingen meer accuraat te maken zouden meer mensen op tijd de juiste diagnose kunnen krijgen, en zouden depressies door professionals op voorhand kunnen worden voorspeld.

Onvoldoende resultaten

X meldt verder dat het onderzoek van Project Amber niet de juiste resultaten opleverde: “We zijn niet in ons oorspronkelijke doel om een enkelvoudige biomarker voor depressie en angststoornissen te vinden geslaagd. Het is onwaarschijnlijk dat dit bestaat, gezien de complexiteit van zoiets als mentale gezondheid. Hoe dan ook staat het buiten kijf dat er veel ruimte is voor technologie om de lezingen te verbeteren.” Het bedrijf is dan ook van plan om de technologie beschikbaar te maken voor de bredere gemeenschap rond mentale gezondheid. De code van de hardware en software zullen worden vrij gegeven, samen met het ontwerp van de headsets. Verdere resultaten zouden ook binnenkort online worden geplaatst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business