Ronde 2 tussen Wall Street en Reddit is begonnen. Beleggers van het internetforum willen hun succes met GameStop mogelijk herhalen door zilverprijzen omhoog te duwen.


De beursgekte rond gamingretailer GameStop deed professionele beleggers en hedgefondsen al op hun grondvesten daveren. Om je helemaal bij te brengen vatten we het nog eens samen. In een Reddit-community genaamd r/wallstreetbets komen Reddit-leden samen om interessante beleggingen aan elkaar te tippen. Zo kwam GameStop plots in het vizier van die community. Omdat de retailer in zware moeilijkheden verkeerde, waren de aandelen op te pikken voor een spotprijs. Het is een typische beleggingtaktiek om slecht presterende aandelen op te kopen. Dat doen beleggers om de vraagprijs te doen stijgen zodat ze de aandelen met grote winst kunnen verkopen. Die truc heet ‘shortsellen’ of kortweg ‘shorten’. De bedrijven hebben zelf vaak maar weinig profijt van het shortsellen, zeker op de lange termijn.

En zo geschiedde. De Reddit-community, die enkele miljoenen leden telt, kocht massaal aandelen van GameStop. De koers steeg op amper twee weken tijd van minder dan 20 dollar per aandeel naar een piek van bijna 350 dollar. Geldgewin bleek niet de hoofdmotivatie te zijn van de Reddit-beleggers. Hun actie was vooral een middelvinger richting de beursbonzen van Wall Street en de hedgefondsen die zichzelf verrijkt hebben door shortsellen massaal toe te passen. Enkele hedgefondsen zoals Melvin Capital zagen de waarde van hun aandelenportefeuilles met miljarden dollars afnemen. Zij riepen de hulp in van beurswaakhonden om dit ‘gevaarlijke fenomeen’ te onderzoeken en te stoppen. Het Amerikaanse parlement heeft hierrond een hoorzitting verzocht.

GameStop beurs aandelen
GameStop werd tegen wil en weten in het onderwerp van één van de grootste beursclashes ooit.

Ronde twee: zilver

Maar de Reddit-beleggers zijn zo te zien nog niet van plan om te stoppen. Zij willen de verhoudingen op de beurs volledig doen kantelen. Om weer wat uit het vizier van regulatoren te komen, is de community op zoek naar nieuwe ‘targets’. Bioscoopketen AMC Entertainment Holdings en de iconische smartphonefabrikant BlackBerry kenden beiden even een heropleving op de beurs, maar die bleef maar van korte duur.


Reddit lijkt nu haar pijlen gericht te hebben op de zilvermarkt. De aandelenkoers van enkele Australische zilvermijnbouwbedrijven zoals Argent Minerals Limited gaan plots omhoog zonder dat daar een logische verklaring voor is. Omdat de situatie veel weg heeft van GameStop, vermoeden beursanalisten dat de beruchte Reddit-community hier weer achter zit. Dat wordt door de leden van r/wallstreetsbets wel met klem ontkend; zij noemen de berichtgevingen fake news. Bijgevolg is de zilverprijs gestegen naar haar hoogste peil sinds augustus: één kilogram puur zilver kost 787 euro (bron: Monex).

Wie er ook achter moge zitten, de affaire met GameStop demonstreert hoe machtig online gemeenschappen kunnen zijn als ze éénzelfde doel voor ogen hebben. Wall Street maakt haar borst dus best maar nat.


Update 13u40: We hebben een post toegevoegd uit de subreddit r/wallstreetbets die toont dat de leden het nieuws ontkennen dat zij massaal zilver aangekocht hebben.