Nieuws

Biden zet Chinese supercomputers op de zwarte lijst

De Amerikaanse president heeft zeven organisaties die onderzoek rond supercomputers verrichten voor de Chinese overheid aan de zwarte lijst toegevoegd.

Joe Biden heeft voor het eerst Chinese bedrijven aan de zwarte lijst met gevaarlijke organisaties van het ministerie van Defensie toegevoegd. Het gaat om zeven organisaties, vier bedrijven en drie onderzoeksinstituten, die gelinkt waren aan het nationaal centrum voor supercomputers van China. De namen van de bedrijven staan opgesomd in deze overheidsmededeling. Deze organisaties krijgen dezelfde maatregelen opgelegd als andere bedrijven die op de lijst staan. Amerikaanse technologiebedrijven zoals Intel mogen hen geen onderdelen meer leveren, tenzij de bedrijven erin slaan om een speciale licentie te bekomen.

Volgens Biden was er voldoende bewijs om aan te tonen dat de organisaties hun medewerking verleenden aan het ontwikkelen van militaire wapens. Het Chinese leger zou supercomputers inzetten om sneller massavernietigingswapens te produceren. Supercomputers kunnen een belangrijke rol spelen in wetenschappelijk onderzoek, maar ook voor de productie van wapens als ze daartoe ingezet worden. Amerikaanse bedrijven mogen hun medewerking niet verlenen aan militaire praktijken die het land in gevaar kunnen brengen, luidt de argumentatie van het presidentieel kabinet.

Beleid van Trump verderzetten

Hoewel Joe Biden op dit moment nog heel wat maatregelen die zijn voorganger Trump na tegen Chinese bedrijven aan het evalueren is, lijkt de president met deze beslissing alvast de lijn van Trump verder te zetten. Hij maakt zich zorgen over de forse investeringen die de grote economische rivaal maakt in technologische ontwikkeling. “”Denk je dat China wacht met investeringen in digitale infrastructuur en onderzoek? Ik beloof het je, zij wachten niet. China loopt ver vooruit op ons in hun toekomstinvesteringen”, zei de president woensdag tijdens een persconferentie.

Het zijn de eerste concrete maatregelen die Biden neemt tegen Chinese technologiebedrijven. Slecht nieuws voor Huawei & co die hoopten dat Biden een gematigdere koers zou varen dan Trump. De zwarte lijst is inmiddels ongeveer 50 namen lang. Xiaomi is het eerste bedrijf dat zich via de rechtbank van de zwarte lijst wist te halen wegens onvoldoende bewijslast.

businesshandelsoorlogsupercomputer

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals