Met een grondstation wil SpaceX inwoners uit landelijke gebieden in het Verenigd Koninkrijk beter internet bezorgen.


De Britse krant The Telegraph schrijft dat SpaceX een vergunning aangevraagd heeft bij het lokale bestuur van het eiland Man om een grondstation te bouwen. The Isle of Man is een bescheiden eiland in de Ierse Zee met 85.000 inwoners dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Via het grondstation wil het Amerikaanse bedrijf haar Starlink-internet brengen tot bij inwoners van landelijke gebieden waar nog geen glasvezelinternet- of 5G-netwerken voorhanden zijn.

Het Starlink-netwerk is in de eerste plaats opgebouwd uit satellieten die in de atmosfeer worden geschoten. Op dit moment bestaat het netwerk uit 1.200 satellieten. Dat is voorlopig nog niet genoeg om een stabiele dekking te verwezenlijken. Daar kan het plaatsen van grondstations bij helpen. Omdat het eiland Man dunbevolkt is, ziet SpaceX dit als een geschikte locatie om een nieuw grondstation neer te poten. Het ruimtevaartbedrijf heeft ook al stations geplaatst in het graafschap Buckinghamshire vlakbij Londen en de badplaats Cornwell in het zuidwesten van het land. Met een derde station is Starlink goed op weg om een volwaardige internetleverancier in het Verenigd Koninkrijk te worden.

Wereldwijd internet

De ambities van Elon Musk reiken met Starlink echter veel verder dan het Verenigd Koninkrijk. Starlink moet op termijn een internetnetwerk worden dat overal ter wereld beschikbaar is. Musk liet onlangs weten dat Starlink goed op weg is om die doelstelling te bereiken. Tegen eind dit jaar zouden proefnetwerken al globaal beschikbaar moeten zijn. In de komende jaren gaat SpaceX nog meer dan 10.000 satellieten in de lucht schieten om het netwerk stabieler te maken.


Sinds eind mei is een eerste versie van Starlink ook beschikbaar in België. We raden echter niet aan om je vaste internetmodem en wifi-routers al naar het containerpark te brengen. Het Starlink-internet is voorlopig zeer duur (een starterskit kost 499 euro + 59 verzendingskosten, een abonnement 99 euro per maand) en de verbinding nog verre van snel en stabiel.