Nieuws

Verenigde Staten blokkeert DJI voor investeerders

De Amerikaanse overheid plaatste acht Chinese bedrijven, waaronder dronefabrikant DJI, op een zwarte lijst voor investeerders.

Dat meldt de Financial Times in een bericht, wat door techsite Engadget werd opgepikt. Door de bedrijven op deze lijst te plaatsen worden Amerikaanse investeerders verboden om hier nog geld in te investeren. De bedrijven zouden omwille van hun vermeende betrokkenheid bij de onderdrukking van de Oeigoerse gemeenschap geweerd worden. Dit verbod zou vanaf donderdag van kracht gaan.

DJI bevond zich reeds op de Entity-lijst van het Department of Commerce, zo stelt Engadget. Dit houdt in dat enkel bedrijven met een licentie componenten mochten verkopen aan de dronefabrikant. De andere bedrijven die op de lijst worden gezet zouden Chinese cloud-computing-diensten, leveranciers van AI en gezichtsherkennings-software en cybersecurity-providers zijn.

Bescherming van Oeigoeren

Met deze zet wil de Amerikaanse overheid zich sterker opstellen ten opzichte van de repressie die de Chinese overheid zou uitvoeren ten opzichte van de Oeigoerse minderheid in de Xinjiang-regio. De lijst met verboden bedrijven zou hiermee bijna 70 bedrijven beslaan. De aanwezigheid van deze bedrijven op de zwarte lijst zorgt er wel niet voor dat deze bedrijven volledig uit de Verenigde Staten geweerd worden. DJI zal bijvoorbeeld nog steeds zijn producten in het land mogen verkopen.

Ook Xiami stond begin dit jaar op dezelfde lijst. Toen was het argument dat het bedrijf te nauwe banden had met de Chinese overheid. Dit zou volgens de Amerikaanse regering een bedreiging hebben gevormd voor de staatsveiligheid. Het bedrijf vocht dit aan bij de rechtbank. De overheid zou volgens Xiaomi te weinig bewijs hebben gehad om de ban hard te maken.

Smartphone-fabrikant Huawei kreeg ook een plaatsje op deze lijst, maar daarnaast werd het ook een handelsverbod opgelegd. Dit houdt in dat Huawei-smartphones dus nog altijd niet verkrijgbaar zijn in Amerikaanse winkels. Het bedrijf blijft echter nog steeds op zoek naar manieren om deze sancties te omzeilen door beroep te doen op externe partners.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business