Microsoft samen met imec op zoek naar duurzame chips

Microsoft vervoegt zich als stakeholder bij imec in een programma dat op zoek gaat naar manieren om de productie van halfgeleiders duurzaam te maken.

Als het van imec afhangt, dan is de toekomst van de chipproductie groen. Vorig jaar richtte het Leuvense bedrijf zijn Sustainable Semiconductor Technologies and Systems-onderzoeksprogramma op. Hiermee wilt het verschillende partners in de industrie samenbrengen om de ecologische voetafdruk van de productie van halfgeleiders te reduceren. Gisteren kondigde imec aan in een persbericht dat ook Microsoft zich achter het programma schaart.

Hiermee is Microsoft echter niet de enige grote naam in het project. Zo was Apple vorig jaar bij de oprichting een van de eerste bedrijven die mee in het programma stapten. Daarnaast zijn er ook nog de nodige leveranciers in het programma, waaronder ASM, ASML en Tokyo Electron. Met het STSS-project wordt de milieu-impact van de processen bekeken, waarna men op zoek gaat naar oplossingen.

Verleggen van focus

Het STSS-programma is een poging van imec om alle verschillende stakeholders binnen de chipproductie samen te brengen. Zo hopen ze de duurzaamheid in de hele ontwikkeling en fabricage van de chips te verhogen. Dit proces vraagt immers een boel grondstoffen, energie en water, wat een grote voetafdruk oplevert. Gezien de steeds stijgende wereldwijde vraag naar chips zou het dan ook lonen om hier de nodige aandacht aan te spenderen. Veel van de focus in de strijd naar duurzaamheid zou naar verluidt op het logistieke proces liggen. Dit hoopt imec dus met collectieve inspanningen aan te kunnen pakken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business