Jay Y. Lee, de vice-voorzitter van de Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung, krijgt een presidentieel pardon om het bedrijf te leiden.


Dat meldt techsite TechCrunch in een bericht. Vanwege eerdere inbreuken mocht hij van het gerecht niet meer aan het hoofd staan van het bedrijf. Het Zuid-Koreaanse Ministerie van Justitie zal maandag zijn eerdere veroordelingen kwijtschelden. Daardoor kan hij zijn werkzaamheden aan de top van Samsung zonder enige problemen verder zetten.

In 2017 werd Lee veroordeeld voor een poging tot omkoping van voormalig Zuid-Koreaans president Park Geun-hye. Een jaar later werd hij al terug vrijgelaten, al was dat ook niet van lange duur. Er volgde een nieuw proces waarbij de straf van 5 jaar werd verminderd naar slechts 30 maanden. Dit hield in dat hij opnieuw achter de tralies moest, maar in augustus van 2021 werd hij na goed gedrag en wat druk van het publiek opnieuw vrijgelaten. Dit was wel onder enkele voorwaarden, waaronder een reisverbod en het feit dat hij niet tewerkgesteld mocht zijn. Dit werd dus met het verlenen van de gratie verwijderd.

Tactische zet

De beslissing van de Zuid-Koreaanse overheid zal niemand echt verbazen. Het belang van Samsung voor de Zuid-Koreaanse economie is enorm, waardoor de familie achter het bedrijf wel over iets van macht beschikt. Met het kwijtschelden van de veroordeling kan Lee opnieuw zijn positie binnen het management opnemen. Dit is volgens de overheid ook nodig om enkele lopende en aankomende problemen aan te pakken. Zo zijn er bijvoorbeeld nog steeds aanhoudende chip- en voorraadtekorten die de elektronica-industrie parten spelen. Ook zou de stijgende inflatie een hoge druk kunnen zetten op de werkzaamheden. Hiermee hoopt Zuid-Korea de komende investeringen van het bedrijf vlotter te kunnen laten verlopen.