Nieuws

Acronis: ‘Ransomware blijft grootste dreiging’

Volgens een onderzoeksrapport van cybersecuritybedrijf Acronis is ransomware de grootste bedreiging met een stijgende schade.

Dat we de impact van ransomware niet mogen onderschatten is al een tijdje bekend. Deze vorm van cybercriminaliteit blijkt echter de grootste bedreiging voor bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties. Dat meldt Acronis in zijn halfjaarlijks Cyberthreats Report 2022. Dit onderzoek, uitgevoerd door het Cyber Protection Operation Center van Acronis, analyseert de huidige trends in cyberdreigingen. Volgens hen zou een te complexe IT-infrastructuur vaak zorgen voor grotere kans op lekken en aanvallen.

Bijna de helft van alle opgegeven dataleaks van de eerste helft van 2022 meldde gestolen gebruikersgegevens. Deze data kunnen vervolgens ingeschakeld worden voor ransomware of phishing-pogingen. Ook was net niet 1 procent van alle e-mails voorzien van schadelijke links of malware.

Niet enkel ransomware

Een bijkomende trend is de stijging in het aantal aanvallen op crypto’s en ‘decentralized financing’ (DeFi). Sinds 2012 zou dit in totaal optellen tot zo’n 60 miljard dollar aan verlies van de DeFi-valuta. De laatste twaalf maanden zou verantwoordelijk zijn voor 44 miljard dollar daarvan.

Nu de focus van bedrijven ook steeds vaker op cloudtoepassingen komt te liggen, heeft dit een zeer grote aantrekkingskracht op hackers. Zij proberen hierdoor de toegangspoorten tot de cloudsystemen te vinden. Ook zou er meer aandacht worden gespendeerd aan Linux-systemen om hun slag te slaan.

“De huidige cyberbedreigingen blijven zich voortdurend ontwikkelen en omzeilen traditionele beveiligingsmaatregelen”, aldus Acronis VP bij Cyber Protection Research Candid Wüest. “Organisaties van elke omvang hebben een holistische aanpak van cybersecurity nodig waarbij alles wordt geïntegreerd, van anti-malware tot e-mailbeveiliging en tools voor kwetsbaarheidsanalyse. Cybercriminelen worden steeds bedrevener en de resultaten van aanvallen zijn daarom te kostbaar om de bescherming over te laten aan enkellaagse benaderingen en puntoplossingen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business