Nieuws

Amazon mag nadenken over uitwerken van digitale euro

De Amerikaanse e-commerce gigant zal werken aan een prototype dat geoptimaliseerd zal zijn voor online betalingen.

Eerder dit jaar in april lanceerde de ECB een oproep aan de privé-sector om mee te helpen aan de ontwikkeling van een digitale euro. Maar liefst 54 bedrijven en consortia toonden interesse en sinds vrijdag kennen we de 5 geselecteerden. Naast de Spaanse Caixabank, de Franse betaalspecialist Worldline en de Italiaanse consortia Nexi en EPI mag dus ook Amazon mee helpen ontwikkelen aan een prototype.

Amazon als e-commerce specialist

De vijf bedrijven kregen elk een specifiek gebruik van de digitale euro toegewezen waarop ze zich moeten zullen toespitsen. Het hoeft niet te verbazen dat Amazon werd gevraagd om te werken aan de optimalisering van betalingen bij online shoppen met de nieuwe digitale munt. De andere geselecteerden zullen de aandacht richten op zowel online als offline overschrijvingen en betalingen aan de kassa.

Lancering nog niet zeker

De ECB geeft aan dat het project eerst een uitgebreide onderzoeksfase van ongeveer twee jaar moet doorlopen. De eerste gesprekken met de bedrijven begonnen al in juli vorig jaar. Na de onderzoeksfase zal worden geëvalueerd of een digitale euro haalbaar en vooral nuttig is. De ECB vermoedt dat de onderzoeksfase in het eerste trimester van 2023 afgerond zal zijn. Indien het project groen licht krijgt, zullen de bedrijven samen verder werken aan een prototype dat dan ten vroegste vanaf 2026 op de markt zal komen.

Met de digitale euro probeert de ECB een antwoord te bieden op de digitalisering van de wereldeconomie en de financiële sector. Europa’s digitale munt moet een stabieler alternatief zijn voor de erg volatiele cryptomunten, zoals Bitcoin en Ethereum. Burgers zullen hun digitale euro kunnen bewaren in een digitale portemonnee. De ECB benadrukt nog dat de munt moet dienen als aanvulling op contant betalen, niet als vervanging.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business