Nieuws

Proximus wil Edpnet overnemen

EDPnet
© Edpnet
Proximus bevestigt een bod uit te hebben gebracht op Edpnet. De rechtbank moet zich buigen over de vraag of zo’n overname van de onafhankelijke provider wenselijk is.

Edpnet verkreeg vorig jaar juridische bescherming tegen schuldeisers. Een onmiddellijk faillissement van de onafhankelijke telecomprovider kon daarmee worden voorkomen. Onderhandelingen met schuldeisers – waaronder telecomproviders Proximus en Orange, en de Belgische bank KBC – liepen echter op niets uit. De dagen van een onafhankelijk bestaan zijn daarmee geteld. Edpnet moet namelijk op zoek naar een koper.

Race tussen Proximus, Orange en Citymesh

Proximus heeft zich inmiddels opgeworpen als gegadigde. Dat bevestigt de operator tegen HLN. De Belgische telecomreus bracht volgens de krant het hoogste bod uit. De rechtbank moet nu oordelen of de overnameprocedure gestart mag worden. “Over de uitkomst kunnen we ons nu nog niet uitspreken. Er is gisteren een zitting geweest, maar het is nu wachten op het oordeel van de rechtbank”, meldt een Proximus-woordvoerder tegen de krant.

Naast Proximus zouden ook Orange en Citymesh azen op de onafhankelijke provider. Dat Citymesh interesse toont in de telecomoperator is alvast opvallend te noemen: het Belgische bedrijf heeft de voorbije jaren volop geïnvesteerd in zakelijke dienstverlening, onder meer met 5G-technologie. Een vast netwerk – of zelfs een aanbod op het vast netwerk van een andere provider – heeft Citymesh vooralsnog niet. Wel wil Citymesh in samenwerking met het Roemeense Digi een vast aanbod voor de Belgische markt uitrollen.

Proximus zegt met de overname vooral “continuïteit voor de klanten en het personeel van Edpnet” te willen garanderen. Edpnet maakt als onafhankelijke provider gebruik van het Proximus-netwerk. Met 66.000 klanten, waarvan 46.000 met vast internet en 20.000 mobiele klanten, is Edpnet voor de provider klein bier – ook als de overnamegeschiedenis van Proximus in ogenschouw wordt genomen.

Prijsverhogingen in aantocht

Test Aankoop vreest voor de gevolgen die zo’n overname voor Edpnet-klanten heeft. Ook noemt de consumentenbelangenorganisatie de overname een slechte zaak voor de telecombranche. Mocht het Proximus lukken Edpnet over te nemen, dan verdwijnt er wederom een onafhankelijke speler – en dus concurrent – van de Belgische telecommarkt.

Klanten van Edpnet vrezen alvast voor de gevolgen van de overname. “Ik zie de prijsverhogingen al hangen”, schrijft een klant op het Edpnet-forum.

Onderzoek mededingingsautoriteit

Of de overname ook werkelijk doorgang mag vinden als de rechter goedkeuring geeft, hangt af van mogelijk onderzoek van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Gezien het om een overname van een relatief klein bedrijf gaat, geldt er geen meldingsplicht. Wel kan de autoriteit zelf beslissen tot zo’n onderzoek.

Proximus staat alvast te boek als de provider die graag andere partijen opslokt. De voorbije jaren nam de telecomreus Mobile Vikings (335.000 klanten) en Scarlet (180.000 klanten) over. Mogelijk voegt Edpnet zich bij dat rijtje, maar dat hangt dus af van de beslissing van de rechtbank.

citymeshedpnetorangeproximusslidertelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals