Google verplicht accountdata-verwijderopties voor Play Store-apps

Google Play apps verwijderoptie
Android-gebruikers moeten vanaf 2024 hun accountdata van apps kunnen verwijderen via de app én een afzonderlijke website van de ontwikkelaar, stelt Google in nieuw Play-beleid.

Het nieuwe Google Play-beleid treedt begin 2024 in werking, licht de zoekgigant toe. Vanaf dat punt is het voor apps die gebruikers accounts laten aanmaken verplicht een website aan te bieden waar gebruikers accountdata én hun account in zijn geheel kunnen verwijderen. Overigens moet het ook vanuit de app mogelijk zijn om de accountdata of het account in zijn geheel te verwijderen.

Controle over accountdata

Appontwikkelaars kunnen volgens Google ook de mogelijkheid bieden om slechts een deel van de data, zoals gebruiksstatistieken, foto’s en video’s, te laten verwijderen. Wanneer er data behouden dient te worden, moeten ontwikkelaars dit specificeren aan de gebruiker. Daarbij geldt wel dat een ontwikkelaar zich daar enkel op kan beroepen als data behouden moeten worden voor fraudepreventie, wetgeving of beveiligingsmaatregelen.

Volgens Google moet het nieuwe Google Play-beleid gebruikers vooral ‘meer controle’ geven over hun accountdata. Momenteel is het vaak nog knap lastig om accountdata van een Play Store-app te verwijderen. Veelal moet daarvoor een mail naar de ontwikkelaar gestuurd worden die daarna het verzoek moet inwilligen. In 2024 gaat dat systeem dus op de schop en moeten alle ontwikkelaars – groot en klein – een snelle optie aanbieden om accountdata te verwijderen.

Uitgelicht artikel Google Play Store privacylabels Privacylabels in Google Play Store blijken nutteloos

Hoe de processen exact verlopen en welke eisen aan de accountdata-verwijderportalen gesteld worden, is op dit moment nog niet bekend. Begin volgend jaar krijgen gebruikers in ieder geval te horen hoe zij de verwijderopties kunnen gebruiken. Het kan dan nog wel zijn dat niet alle ontwikkelaars hun website in orde hebben: zij kunnen uitstel krijgen tot 31 mei 2024.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business