Nieuws

Microsoft maakt Mozilla Firefox een pak sneller

firefox review checker
© Mozilla
Bugs in Microsoft's Defender-software in Windows zorgden er lange tijd voor dat Mozilla Firefox trager werkte dan andere browsers. Dat is nu verleden tijd.

De eerste melding over het probleem met Firefox verscheen in mei 2018. Toen kregen ontwikkelaars van de browser een bugrapport over ‘verhoogt CPU-verbruik tijdens het gebruik van Firefox’ toegestuurd. De oorzaak van de bug bleef lange tijd ongeweten. Jarenlang probeerde de non-profitorganisatie de bug zelfstandig op te lossen. Tot dit voorjaar, toen de ontwikkelaars van Mozilla ontdekten dat de oorzaak niet bij de software van het bedrijf, maar bij Microsofts antivirussoftware Defender lag.

75 procent hoger CPU-verbruik

Concreet gaat het om de ‘Antimalware Service Executable’ die conflicteert met de Firefox-browser. Die applicatie veroorzaakte een hoog aantal VirtualProtect-calls bij het draaien van de browser, wat zodoende leidde tot extremen in CPU-verbruik. Hoewel Defender zulke calls ook aanmaakt bij Edge, Chrome en andere Chromium-browsers, werd Firefox volgens Mozilla overmatig vaak getroffen.

Mozilla stelt dat het aanroepen van Defender kon leiden tot CPU-verbruik dat ‘tot 75 procent hoger ligt’ dan bij regulier gebruik. Gebruikers raakten dan ook gefrustreerd door een tragere computer als zij eenmaal van Firefox gebruikmaakten – althans, als zij werden getroffen. Niet iedereen werd door de softwareproblemen geraakt, of toch zeker niet elke keer.

Ook opgelost in Windows 7 en 8.1

Een oplossing voor de bug met Defender is inmiddels beschikbaar. Microsoft rolde op 4 april een Defender-update uit die de engine heeft geüpdatet naar versie 1.1.20200.4. Ook de Platform-versie heeft een stapje gemaakt naar 4.18.2302.x. Draait jouw computer de genoemde softwareversies of nieuwer, dan zijn de problemen met Firefox intussen opgelost.

Uitgelicht artikel Firefox browser Firefox voor Android krijgt eindelijk pdf-lezer

Markant is dat Microsoft de update ook heeft uitgebracht voor Windows 7 en 8.1. Microsoft brengt officieel namelijk geen (grootschalige) updates uit voor die besturingssystemen. Wel onderhoudt de softwaregigant voorlopig nog de Defender-software die op de besturingssystemen draait. Daarom is de Firefox-oplossing nu ook naar die Windowsversies uitgerold.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business