Nieuws

Chromebooks krijgen modus voor batterijbesparing

chromebooks
© iStock / Savusia Konstantin
Op Windows-laptops en MacBooks zit een batterijbesparende modus al langer ingebouwd. Nu komt de handige functie ook naar Chromebooks.

Wie regelmatig met een laptop op stap gaat kent ze waarschijnlijk vanbuiten: de instellingen voor batterijbesparing in Windows en MacOS. Beide besturingssystemen laten de gebruiker toe om, wanneer het apparaat batterijstroom verbruikt, op een iets lager pitje te gaan draaien. Doorgaans zal de laptop iets trager gaan werken, maar win je er wel heel wat batterijleven mee.

Inmiddels hebben gebruikers vrij fijnmazige controle gekregen over op welke vlakken ze inboeten om de batterij te sparen. Veelal wordt de helderheid van het toestel verlaagd en worden een aantal achtergrondprocessen gepauzeerd of zelfs helemaal opgeschort. Bij Chromebooks is dat allemaal niet het geval: het toestel blijft op volle toeren draaien – ook wanneer je batterij bijna leeg is en er geen stopcontact in zicht is.

Batterijbesparende modus

Chromebook-gebruikers hebben echter ongetwijfeld al instellingen gezien waarmee ze batterij kunnen sparen. Alleen zijn die instellingen niet van toepassing op het volledige systeem. De instellingen die je op een Chromebook kan aanpassen hebben betrekking tot de Chrome-browser. Met andere woorden: enkel de browser zal minder energie verbruiken met de modus ingeschakeld. Andere programma’s en de rest van het systeem doen alsof er niets aan de hand is.

Om batterij te besparen zal Chrome minder video’s en animaties inladen van webpagina’s waar die veelvuldig aanwezig zijn. De energiebespaarder die in Google Chrome ingebouwd zit zal bijvoorbeeld geen schermhelderheid verlagen.

Nieuwe bijdragen aan de broncode voor ChromeOS wijzen er echter op dat er wel zo’n batterijmodus aan zit te komen. Wat die precies behelst is momenteel nog niet duidelijk. Zeker is wel dat de batterijbespaarder op meerdere manieren tegelijk energie probeert uit te sparen. Dat kan onder andere door de schermhelderheid te verlagen of door de kloksnelheid van de CPU wat te dimmen.

Uitgelicht artikel Google Drive Google beperkte onaangekondigd opslag in Google Drive, draait beslissing terug

Voor wanneer die batterijbesparingsmodus precies is, is niet bekend. Dat de functie er vroeg af laat aankomt is echter wel een zekerheid. Tot die tijd zit er voor Chromebook-gebruikers niet veel anders op dan het batterijpercentage in het oog te houden en de schermhelderheid zelf te verlagen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business