Nieuws

Onenigheid over patenten bemoeilijkt toekomst van Vivo in Duitsland

Vivo
© Vivo
Vivo, het Chinese smartphonemerk, ligt in de clinch met Nokia. De inzet van de discussie is een wederzijdse vernieuwing van licenties.

Vivo bracht het nieuws dinsdag naar buiten. Momenteel onderhandelt de Chinese smartphonefabrikant met Nokia over enkele licenties. Die onderhandeling lijkt echter op niets uitgelopen te zijn. In het persbericht meent Vivo dat Nokia geen licentievernieuwing heeft weten aanbieden met acceptabele termen onder zogenaamde ‘FRAND’-voorwaarden.

De rechtbank van Mannheim lijkt het daarover niet eens te zijn met Vivo. Die meent dat Nokia tijdens de onderhandelingen wél faire voorwaarden stelde. In navolging van het persbericht ondernam het Chinese merk stappen om de verkoop van hun producten in Duitsland volledig op te schorten. Voorbereidingen, want de smartphonemaker is van plan om in beroep te gaan tegen de beslissing van de Duitse rechtbank. Ook gaan de onderhandeling met Nokia voorlopig gewoon door – het zou dus kunnen dat er alsnog een overeenkomst bereikt wordt.

OnePlus, OPPO, Vivo

Het is niet de eerste keer dat Nokia dwarsligt voor Chinese smartphonemerken in Duitsland. Eerder schortten OnePlus en OPPO de verkoop van hun toestellen al op in Duitsland. Daar zat Nokia ook voor iets tussen: beide bedrijven zouden namelijk onrechtmatig gebruik gemaakt hebben van Nokia’s 4G- en 5G-patenten.

Daardoor kwam de onlangs gelanceerde OnePlus 11 niet uit in Duitsland. Nieuwe OnePlus- en OPPO-toestellen verschijnen dan ook niet meer in Duitsland. Daarom klonk het gerucht dat beide merken uit de EU zouden vertrekken ook niet onwaarschijnlijk, ook al bleek achteraf dat de merken de EU wel gewoon blijven aandoen.

Uitgelicht artikel Nokia Nokia gaat 4G (LTE) lanceren op de maan

Of het voor het Chinese Vivo ook zo’n vaart loopt, zal moeten blijken. De kans bestaat echter dat de telefoons, net zoals die van OPPO en OnePlus, niet meer verkocht zullen mogen worden in Duitsland.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business