Nieuws

OnePlus en OPPO stoppen met smartphoneverkoop in Duitsland

OnePlus patentzaak Duitsland
Smartphone van de Chinese smartphonefabrikanten OnePlus en OPPO zijn per direct niet meer in Duitse winkels verkrijgbaar. De verkoopstop volgt op een patentzaak tussen Nokia en OPPO.

OPPO verloor de voorbije maand een patentzaak van het Finse Nokia. Nokia klaagde de fabrikant begin dit jaar aan voor het misbruiken van zijn 4G en 5G patenten. Meermaals probeerde het tot deals met OPPO te komen, zonder resultaat. Volgend op deze conclusie besloot het Finse bedrijf OPPO te manen tot patentdeals door negen zaken doorheen Europa te starten. Hoewel daar nog geen patentdeals uit zijn gerold, leidt het nu wel tot een verkoopstop van smartphones die de fabrikant uitbracht in Duitsland, meldt Juve Patents.

Einde OnePlus en OPPO in Duitsland

Nokia won vrijdag een zaak waarin het had gevraagd om een bevel aan het adres van OnePlus en OPPO om hun smartphoneverkopen stop te zetten. Inmiddels hebben de fabrikanten gehoor gegeven aan het verzoek, blijkens de verlaten Duitse OPPO-website. OnePlus heeft de website niet dusdanig opgeschoond als zijn moederbedrijf; smartphones van het merk kun je dus nog altijd raadplegen. Alle ‘Nu kopen’ verwijzingen zijn wel van de website geschrapt.

Inmiddels heeft OnePlus ook tegenover The Verge gereageerd. In een verklaring bevestigt Spenser Blank, director of communications bij OnePlus, de verkoopstop in Duitsland. Volgens Blank ging de Chinese smartphonefabrikant niet in op Nokia’s verzoeken door zijn “eis voor een onredelijk hoge vergoeding”. Intussen werkt het bedrijf met alle betrokken partijen om de juridische kwestie op te lossen. De fabrikant blijft naar eigen zeggen “toegewijd aan de Duitse markt”, en de verwachting is dan ook dat het zijn activiteiten zal blijven voortzetten.

Voorlopig lijkt de verkoopstop enkel impact te hebben op de verkoop van toestellen via zijn eigen kanalen. Onder meer MediaMarkt verkoopt nog altijd OPPO-smartphones in Duitsland. Ook geldt voor klanten van beide merken dat de (software-)ondersteuning gelijk blijft en dat de telefoons – zoals verwacht mag worden – normaal blijven werken.

Geen bekende impact op België

Nokia, het bedrijf dat telecominfrastructuur verkoopt aan providers, heeft OPPO aangeklaagd in 9 Europese landen. Intussen lijkt de impact nog relatief beperkt. Daarbij is het goed om te weten dat er geen zaak loopt tegen OPPO of OnePlus in België. Eventuele uitspraken die rechters doen, zullen dus geen impact hebben op de verkoop of ondersteuning van smartphones in onze contreien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business