OPPO en OnePlus-smartphones mogen niet in Duitsland verkocht worden

oppo find x5; x5 pro, x5 lite
Image Credit: OPPO
OPPO en OnePlus-telefoons mogen per direct niet meer in Duitsland worden verkocht. De merken hebben geweigerd een licentiedeal te sluiten met het Finse Nokia.

Nadat OPPO en OnePlus eerder de kans kregen met Nokia tot een licentiedeal te komen, heeft de Duitse rechtbank in Mannheim de merken begin deze maand een verkoopstop opgelegd. Volgens Nokia maken de fabrikanten gebruik van verschillende Nokia-patenten voor 4G en 5G-netwerken, zonder daarvoor royalty’s af te dragen. De Duitse rechtbank gaat daar dus in mee en verplicht de merken om direct hun toestellen uit de winkels te halen.

Onderhandelingen met Nokia

Duitsland is één van de negen landen waar Nokia de twee zusterbedrijven voor de rechter daagde. Nokia doet dit naar eigen zeggen nadat voorstellen om tot een akkoord te komen zijn afgewezen. “Ondanks uitgebreide onderhandelingen heeft OPPO geweigerd overeenstemming te bereiken over een licentie onder eerlijke voorwaarden en heeft het voorstellen om het meningsverschil te arbitreren afgewezen,” laat een Nokia-woordvoerder weten tegenover NPU.

Of OPPO en OnePlus daadwerkelijk gevolgen van de uitspraak gaan ondervinden, is onbekend. Er zijn op dit moment nog geen aanwijzingen dat het merk daadwerkelijk telefoons uit Duitse winkels heeft verwijderd. Het is mogelijk dat OPPO en Nokia in de achtergangen inmiddels terugkeren naar de onderhandelingstafel om het incident te beslechten. De eerdere licentiedeal van OPPO is pas in 2021 verlopen. Het is niet bekend of OPPO voor de periode tussen 2021 en de mogelijke nieuwe licentie, een vergoeding aan Nokia schuldig is.

‘Investering terugverdienen’

Patenten zijn voor Nokia een alsmaar grotere bron van inkomsten. Tegelijkertijd staat daar wel een flinke kostenpost tegenover. De voorbije decennia investeerde het Finse bedrijf 129 miljard euro in technologieën voor telecommunicatie. Hiermee bouwde de netwerkleverancier een bundel op van in totaliteit 20.000 patenten. Meer dan 3.500 van de 20.000 patenten zijn voor de nieuwste 5G-technologieën. Fabrikanten die zo’n licentie willen gebruiken in hun apparaat, moeten Nokia steeds een geldbedrag betalen.

Niet alle bedrijven zijn daartoe bereid en houden de patenthouders aan het lijntje. Na een uitspraak van de rechter moest Asus hierdoor in 2019 direct hun smartphones uit de verkoop halen. Het bedrijf had herhaaldelijke aanbiedingen van Philips om een licentieovereenkomst te sluiten geweigerd. Enkele tijd later keerde het merk alsnog terug in België en Nederland.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business