Nieuws

Dimensity 9300 SoC wordt rivaal Snapdragon 8 Gen 3

Dimensity 9300
MediaTek gaat met zijn nieuwe Dimensity 9300 SoC de concurrentie aan met Qualcomms Snapdragon 8 Gen 3. Vivo werkt mee aan de ontwikkeling ervan.

Volgens de populaire Weibo-techblogger Digital Chat Station (DCS) heet het nieuwe vlaggenschip van MediaTek Dimensity 9300. Dat schrijft Gizchina. De techneut meldt dat de chip het N4P-proces van de Taiwanese chipproducent TSMC gebruikt. Bovendien krijgt MediaTek voor de productie hulp van Vivo. De chip zou ook als de Vivo X100 door het leven kunnen gaan.

Dimensity 9300 volgens N4P-proces

In vergelijking met de huidige 5nm-technologie (N5), liggen de prestaties van de N4P-chips 11 procent hoger. Ze zijn ook 6 procent krachtiger dan de N4-standaard. Op vlak van energie-efficiëntie maakt N4P een sprong van 22 procent en de dichtheid van de transistoren ligt 6 procent hoger. Bovendien zou het N4P-proces toelaten om producten die op het 5nm-platform gebaseerd zijn, te migreren. Dit moet de ontwikkelingskosten van klanten aanzienlijk drukken en het betekent een serieuze update in energiezuinigheid voor bestaande 5nm-platformen.

De lay-out van de MediaTek Dimensity 9300 wordt een super large core + large core + small core. De super large core wordt een Cortex X4, de large core een Cortex A715 en de kleine core een A515. Die configuratie is uiteraard nog onder voorbehoud, aangezien het om geruchten gaat.

Snapdragon 8 Gen 3 beconcurreren

De MediaTek Dimensity 9300 staat gepland voor de tweede helft van 2023. In de benchmarks zal die het moeten opnemen tegen de Snapdragon 8 Gen 3 van Qualcomm, die rond dezelfde tijd verschijnt. 

MediaTek en Qualcomm zijn eeuwige rivalen op de mobielechipmarkt. MediaTek geniet van een groot marktaandeel, dankzij de componenten in midrangers en budgettoestellen. Maar wanneer het om toptoestellen gaat, heeft MediaTek tot nog toe in de schaduw van Qualcomm vertoefd. Wie Android-vlaggenschepen denkt, zegt Snapdragon-chips. Daar wil MediaTek nu verandering in brengen. Hun 5G Dimensity-chips waren daarin een eerste stap. We zijn benieuwd of ze straks echt kunnen doorbreken in het topsegment.

Uitgelicht artikel Qualcomm snapdragon Specificaties Snapdragon 8 Gen 3 lekken vroegtijdig uit

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business