Nieuws

Google Nest-thermostaten krijgen Matter-ondersteuning

Google-apparaten krijgen Matter
Nest-thermostaten die sinds 2020 zijn uitgebracht ondersteunen binnenkort ook het smarthome-protocol Matter.

Het is niet de eerste keer dat Google Nest-apparatuur voorziet van Matter-ondersteuning. Eind 2022 voorzag Google onder meer zijn Home Mini, Nest Audio, Nest Hub en Nest Wifi Pro van Matter. Voor de Nest Hub (2e generatie) en Nest Wifi Pro geldt bovendien dat ze functioneren als ‘border-router’. Ditmaal zijn ook de Nest-thermostaten aan de beurt, schrijft de zoekgigant in een blogpost. De update komt wel enkel beschikbaar voor thermostaten die sinds 2020 werden uitgebracht.

Nest Thermostat (2020)

Daarmee sluit Google de Nest Learning Thermostat (3e generatie) en Thermostat E uit. Opvallend, gezien juist die slimme thermostaten erg geliefd zijn in Europa. Bovendien is de Thermostat (2020) niet te koop (geweest) in Europa. Ongeweten is of Google nog wel van plan is de oudere apparaten later te ondersteunen voor het smarthome-protocol.

Europese gebruikers missen wel niet eens een hoop extra functies. Matter-ondersteuning voor de Nest Thermostat zorgt er namelijk enkel voor dat het apparaat via andere smarthome-platformen bediend kan worden. Voortaan werkt de Nest Thermostat (2020) dus ook met Apple’s Homekit. De Google Home-app op iOS biedt vooralsnog geen Matter-ondersteuning. Het koppelen van de thermostaat moet dus nog wel altijd verlopen via een Android-toestel.

Uitgelicht artikel Lenovo Smart Display Google Assistant-schermen van Lenovo verliezen ondersteuning

Degenen die zo’n nieuwe thermostaat in huis hebben hangen ontvangen ‘de komende weken’ een update voor het Matter-protocol. De uitrol van de update is op 18 april van start gegaan.

Uitrol Matter-protocol

Google is vooralsnog de eerste fabrikant die Matter toevoegt aan zijn slimme thermostaten. Dat kenmerkt ook meteen de uitrol van het protocol. Bedrijven lijken niet meteen toe te happen, of lopen tegen problemen aan bij de uitrol. Eerder moest Philips Hue-maker Signify de uitrol van het smarthome-protocol voor zijn Bridge en slimme Hue-lampen nog uitstellen. IKEA bracht eerder al wel een nieuwe bridge uit die het protocol meteen ondersteunt, de Dirigera.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business