Nieuws

Voorlopig geen Matter voor Philips Hue-lampen

philips hue bridge
Houd er rekening mee dat je een Philips Hue Bridge nodig hebt om de lampen te kunnen gebruiken.
Signify heeft meer tijd nodig om Matter naar de Philips Hue-lampen en Hue Bridge uit te rollen. De lancering is daarom voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Signify is één van de grootste stakeholders in de Matter-smarthomestandaard. Het bedrijf kondigde tijdens IFA 2022 aan Matter-ondersteuning naar de Hue Bridge en Hue-lampen te brengen. Niet veel later, in november, bevestigde het Nederlandse bedrijf dat de Matter-update in de maak was. Dat proces lijkt nu minder soepel te verlopen dan in eerste instantie gedacht. Signify heeft de Matter-update namelijk voor onbepaalde tijd uitgesteld, meldt het tegenover Hueblog.

Volgens Signify is uitstel nodig om ‘kwaliteitsgaranties’ te bieden, en wil het bedrijf er zeker van zijn dat de Hue-apparaten vlekkeloos kunnen communiceren met Matter-apparaten van andere merken. Of de vertraging wordt veroorzaakt door onregelmatigheden in de werking met andere producten, is op dit punt nog ongeweten.

Wanneer het merk de update wel lanceert, wordt in het midden gelaten. “We zullen iets meer tijd nemen dan oorspronkelijk gepland voor de software-update van de Hue Bridge, alvorens deze uit te rollen naar consumenten”, licht Signify toe. Eerder werd het ‘eerste kwartaal van 2023’ genoemd als potentiële lanceringsdatum – dat lijkt alvast niet gehaald te worden, met nog enkele dagen te gaan. Het bedrijf zegt met meer informatie te komen als er een ‘concrete lanceringsdatum’ is.

Trage uitrol

Versie 1.0 van de Matter-standaard werd verleden jaar op 3 november onthuld. Sindsdien blijft het akelig stil rondom de smarthomestandaard. IKEA lanceerde zijn nieuwe Dirigera-hub met Matter, en ook Amazon en Google hebben intussen hun apparaten geüpdatet voor Matter. Tegelijk zijn er vrijwel geen nieuwe apparaten gelanceerd om met die ‘Matter-hubs’ te verbinden. Eve en Nanoleaf zijn voorlopig de eerste bedrijven die producten hebben uitgebracht die het protocol ondersteunen.

Verschillende andere bedrijven, waaronder Nuki, TP-Link en dus Signify (Philips Hue en Wiz) hebben in 2022 beloofd hun apparatuur te voorzien van een update voor Matter. Onbekend is wat bedrijven ervan weerhoudt de nieuwe smarthomestandaard te omarmen. Mogelijk moeten er onderhuids nog de nodige discussiepunten worden afgewerkt voordat Matter voor elk bedrijf probleemloos werkt.

Matter als hét nieuwe protocol

Smarthomeliefhebbers en fabrikanten die deelnemen aan de CSA (Connectivity Standards Alliance) zien Matter als hét nieuwe protocol voor slimme huizen. Matter neemt eigenlijk de plek in die in het verleden werd ingenomen door Zigbee en Z-wave, en ‘garandeert’ dat je je smarthome te allen tijde lokaal kan bedienen, zonder tussenkomst van de servers van de fabrikant.

Hiervoor werkt het protocol als een mesh-netwerk, dat via wifi, bluetooth, Thread, Zigbee en Z-wave apparaten aan elkaar connecteert. Steeds als je apparaten via Matter bedient, heb je daarvoor geen wifi-verbinding nodig. Op den duur moet de standaard er ook voor zorgen dat reguliere ‘hubs’, zoals we die kennen van Signify en IKEA, overbodig worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business