Nieuws

OpenAI wil ‘GPT’ als handelsmerk registreren

GPT Store
© Unsplash / Levart Photographer
De laatste paar maanden duiken overal 'GPT'-apps op: apps die gebruik maken van artificiële intelligentie. Als het aan OpenAI ligt komt daar binnenkort een einde aan.

OpenAI en ChatGPT zijn de laatste paar maanden niet meer weg te denken: overal duiken projecten op die op één of andere manier aan AI-chatbots doen denken. Met tools als AutoGPT, CodeGPT en inmiddels zelfs DateGPT zien we die combinatie van drie letters overal terugkomen. Als het aan het bedrijf achter de populaire chatbot ligt, komt daar binnenkort een einde aan.

Generative Pre-trained Transformer

OpenAI wil de naam ‘GPT’ namelijk als handelsmerk registreren. De lettercombinatie staat voor ‘Generative Pre-trained Transformer’. Een aanvraag om de combinatie als handelsmerk te registreren dateert al van december vorig jaar. Tot nu kreeg OpenAI daarvoor echter nul op het rekest. Het bedrijf achter het populaire AI-systeem zou vorige maand nochtans gevraagd hebben om het proces van de registratie te versnellen.

Die aanvraag werd echter verkeerd ingediend: de advocaten van OpenAI zouden daarvoor nog een bedrag moeten neerleggen en een document opstellen dat het vastleggen van ‘GPT’ als handelsmerk verklaart: waarom is de stap precies nodig? OpenAI laat de naam vooral vastleggen om iets te doen aan alle apps die met ‘GPT’ in hun naam verschijnen, al zal het opnieuw een aantal maanden duren vooraleer het bedrijf kans maakt daar iets aan te doen.

‘GPT’ als handelsmerk

De hele procedure moet namelijk heropgestart worden. Dat in de procedure een lange wachttijd ingebakken die eventuele tegenstanders een kans heeft om gehoord te worden maakt de zaak niet beter voor OpenAI.

Bovendien is het allesbehalve zeker dat OpenAI, ook als alle papieren correct zijn ingevuld, het handelsmerk ook daadwerkelijk toegewezen krijgt. OpenAI zal namelijk moeten aantonen dat de naam ‘GPT’ bij hun bedrijf hoort, niet bij generatieve AI in het algemeen. Daar helpt wel bij dat de naam al sinds 2018 voor verschillende taalmodellen gebruikt werd – lang voordat ‘GPT’-apps met tientallen gelijk op internet verschenen.

Voor de registratie kijkt OpenAI bovendien niet enkel naar de Amerikaanse markt. Ook in China, waar ChatGPT nog niet gelanceerd is, zou het bedrijf al een aanvraag hebben ingediend om van de naam OpenAI-eigendom te maken. Te verwachten is dat het merk de lettercombinatie ‘GPT’ ook in Europa als handelsmerk laat vastleggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business