Let op: Cowboy verbiedt opvoeren e-bike in garantievoorwaarden

Cowboy
Cowboy zou garantieverzoeken afwijzen van gebruikers die hun e-bike hebben opgevoerd met apps van derde partijen. Een verbod daartoe staat in de garantievoorwaarden.

Meerdere Cowboy-eigenaren hebben zich op Reddit gemeld vanwege afgewezen garantieverzoeken. Bij de afgewezen garanties zou sprake zijn van een vermoeden op het opvoeren van de e-bikes; voor het opvoeren maakten de klanten gebruik van software van derde partijen. Volgens Cowboy hebben klanten daarmee geldende garantievoorwaarden overtreden, en hebben ze zodoende geen recht op reparaties voor defecten.

Op de Nederlandstalige Subreddit r/juridischadvies vragen gebruikers zich intussen af of Cowboy de garantieverzoeken wel mag afwijzen. Dit heeft deels te maken met de garantievoorwaarden, die pas na februari 2023 werden aangepast met een verwijzing naar de software van derde partijen. Dat zou in de praktijk betekenen dat die voorwaarde enkel geldt voor klanten die na die datum een e-bike bij het Belgische merk bestelden.

In de praktijk lijkt dat echter anders uit te pakken en zou Cowboy ook garantiegevallen van e-bikes die het daarvoor verkocht aan de nieuwe voorwaarden onderwerpen. Daarbij is wel de vraag of het merk de voorwaarden voor de software van derde partijen later heeft toegevoegd. Daarvoor moet namelijk gezocht worden in de algemene voorwaarden. Een link naar die voorwaarden werd alvast pas na februari jongstleden aan de garantiepagina toegevoegd.

Uitgelicht artikel Cowboy 4 ST Cowboy 4 ST review: duurder, maar ook beter

Opvoeren is verboden

Opvallend is vooral dat Cowboy zich in de algemene voorwaarden beroept op het volledig vervallen van de garantievoorwaarden. Het maakt daarbij dus niet uit of de softwareaanpassing heeft geleid tot de ontstane defecten. Concreet schrijft het Belgische merk het volgende:

“Elke wijziging of transformatie van het product, inclusief het gebruik van een applicatie van derden om de instellingen van de motorbesturing te wijzigen of aan te passen, zelfs bij een enkele gelegenheid, leidt tot het volledig vervallen van de productgarantie, niet alleen voor problemen veroorzaakt door de applicatie van derden, maar voor alle andere problemen die zich tijdens de garantieperiode kunnen voordoen.”

In de basis legt Cowboy daarmee dus een verbod op voor het opvoeren van de e-bike. Gek is dat niet: de e-bike mag enkel legaal de weg op met het motorvermogen af fabriek. Daarnaast zou het opvoeren tot motorschade kunnen leiden.

Uitspraken Europese rechters

Klanten volledig uitsluiten van garantie is echter verboden. Het is Europese gebruikers toegestaan aanpassingen te maken aan hun apparatuur zonder dat de garantie verloren gaat. Daarbij heeft de fabrikant enkel het recht om garantieverzoeken af te wijzen die gelinkt kunnen worden aan de gedane aanpassingen. De specifieke grondslag daarvoor is te vinden in een Europese Richtlijn uit 1999.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business