Nieuws

Norta gaat alleen nog e-bikes maken 

Norta
Credit: Norta
Norta, het bekende Belgische fietsenmerk uit Olen, gaat geen klassieke stadsfietsen meer maken. De focus komt volledig op e-bikes te liggen.

De Kempische fietsfabrikant bestaat al meer dan 100 jaar en sluit het tijdperk van de klassieke fiets af. De familie achter het bedrijf wil een andere weg inslaan en helemaal focussen op het boomende segment van e-bikes. Dat schrijft De Tijd. “80 procent van de 22.000 fietsen die we vorig jaar verkocht hebben was elektrisch”, zegt zaakvoerder Eddy Van Hemelen aan de krant.

De vraag naar elektrische fietsen is tegenwoordig zo groot dat het economisch niet meer interessant lijkt om nog ‘ouderwetse’ fietsen te produceren. “De productie van e-bikes vraagt zoveel werk dat we stoppen met het bouwen van gewone fietsen”, zegt Van Hemelen aan De Tijd. Het idee dat vooral senioren elektrisch fietsen, is intussen helemaal achterhaald. “De schaamte is weg en het is vandaag de standaard”, klinkt het.

Norta in veranderende fietsmarkt

Bij Norta zien ze de verkoop van traditionele fietsen dalen. Vroeger was de eerste grote fiets een standaardcadeau voor een plechtige communie. Van Hemelen stelt vast dat ze voor zo’n fiets tegenwoordig een goedkopere optie zoeken bij grote ketens als Decathlon. Mensen kijken nu eenmaal naar hun budget nu zowat alles duurder wordt. De toekomst zit bij de e-bikes.

De Olense fietsenbouwer ziet dat ook de markt van de sportfietsen een groot groeipotentieel heeft, maar beseft dat het een aparte wereld is met nog meer marketing en sponsordeals. Daarom besluit het merk om voortaan helemaal te focussen op de elektrificatie van de stadsfiets, het segment waarin ze zich helemaal thuis voelen.

De Kempische fietsenproducent bouwde in 2013 al zijn eerste productiehal voor e-bikes. In 2022 wist Norta 18.000 elektrische fietsen aan de man te brengen. Een e-bike van Norta situeert zich in het kwalitatievere, maar toch nog betaalbare segment, van gemiddeld 4.000 euro voor een fiets.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business