Nieuws

Apple ‘M3 Pro’-chipset krijgt mogelijk 12 cores

M3
© Apple
Apple heeft al een opvolger klaar voor zijn krachtige M2-chip: het is een ‘M3 Pro’-CPU aan het testen. Die zou 12 cores en 18 GPU-kernen tellen.

Mark Gurman van Bloomberg brengt het nieuws in zijn Power On-nieuwsbrief. Een van zijn bronnen toonde hem logs van een ontwikkelaar voor de App Store. Daaruit valt af te leiden dat de nog onaangekondigde M3-chip op een al even experimentele MacBook Pro draait, met macOS 14. Gurman vermoedt dat het om de instapversie van de M3 Pro-chipset gaat. Die zou ergens in 2024 op de markt moeten komen.

M3 Pro met 3nm-silicone

De nieuwe M3-reeks wordt wellicht gebouwd op het 3nm-proces van chipmaker TSMC. De upgrade van 5 naar 3nm zorgt ervoor dat de cores veel compacter zijn en daarmee ook efficiënter. Ter vergelijking: de M1 Pro en M2 Pro hadden respectievelijk 8 en 10 CPU-cores, en 14 en 16 GPU-kernen. De M3 Pro heeft dus 50 procent meer CPU-cores dan de chipset van de eerste M-generatie.

Nog volgens Gurman mikt Apple niet alleen op betere performance, maar tegelijkertijd ook hoge efficiëntie. Volgens de techanalist wordt de experimentele chipset ondersteund door 36 GB RAM (de M2 Pro heeft 16 GB RAM dat je wel kan uitbreiden naar 32 GB).

Voordat de M3 Pro wordt klaargestoomd, zou Apple wel eerst de standaard-M3-chip moeten aankondigen, aldus Gurman. “Ik ga ervanuit dat de eerste Macs met M3-chips aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar op de markt zullen komen”, klinkt het. Op de WWDC volgende maand, gaat Apple wellicht zijn nieuwe MacBook Air voorstellen. Die zal dus nog geen gebruik maken van de M3-chip.

Uitgelicht artikel Apple Watch Series 9 Apple Watch Series 9 krijgt langverwachte upgrade
applecpum3

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen