Apple Watch Series 9 krijgt langverwachte upgrade

Apple Watch Series 9
© Unsplash / Raagesh C
Vermoedelijk kondigt Apple in september de Watch Series 9 aan. Mogelijk wordt dat de eerste Apple-smartwatch sinds de Series 6 met een nieuwe, efficiëntere chipset.

Apple maakt al sinds de Watch Series 6 gebruik van dezelfde, verouderde chiparchitectuur. Aan de basis van die chipsets ligt Apple’s A13 Bionic-chipset. Die smartphonechip introduceerde Apple met de iPhone 11, in 2019. Verleden jaar werd het smartwatch-zusje nog geüpgraded met temperatuur-sensors en valdetectie-hardware. De architectuur, en daarmee snelheid en efficiëntie, bleef echter ongewijzigd. Bloomberg-journalist Mark Guman meldt dat dit mogelijk verandert op Apples Watch Series 9.

Efficiëntere en snellere chipset

Gurman spreekt op zijn Discord-server voor “Power On”-abonnees over een nieuwe S9-chipset. Die processor moet gebaseerd zijn op de A15 Bionic. Een chipset die debuteerde op de iPhone 13-serie in 2021. Voorlopig blijft de journalist wel op de vlakte over de verbeteringen die de ‘Watch S9’-chip meebrengt.

Vermoedelijk gaat het in elk geval om een efficiëntie- en prestatieslag. Dit hangt onder meer op het efficiëntere productieproces van TSMC. De A15 Bionic wordt namelijk gebakken op 5 nm, terwijl de A13 Bionic uit 2019 nog gebruikmaakt van TSMC’s 7 nm-procedé. Dit betekent dat de Watch Series 9 mogelijk langer meegaat op één batterijlading.

Uitgelicht artikel Stalking via AirTag Samenwerking tussen Google en Apple moet stalking via trackers verhelpen

Hoeveel langer? Dat moet blijken als Apple de Watch Series 9 later dit jaar aankondigt. Ongeweten is of Apple de smartwatch ook meteen een nieuw ontwerp meegeeft. Tot op heden is het ontwerp van zijn smartwatches sinds de OG Watch Series 1 grotendeels gelijk gebleven. De Watch Ultra wist vorig jaar dan ook te verrassen met zijn vernieuwende, uitgesproken ontwerp.

Aanpassingen in watchOS

We weten dat de watchOS-software dit jaar in elk geval enkele evoluties doormaakt. Zo wil Apple in eerste plaats meer plaats bieden aan widgets. Met één klik op de grote knop moet je voortaan een widget-dashboard openen met een lijst van alle widgets. Momenteel is die knop nog voorbehouden aan het app-paneel.

Net als op iOS moet het straks op watchOS bovendien mogelijk zijn om widgets te stapelen. Hierdoor kun je op één pagina meer widgets achtereenvolgend bekijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business