EU wil invoerrechten heffen op items minder dan 150 euro

EU invoerrechten
© Unsplash / Alexandre Lallemand
Het is goed mogelijk dat je straks ook invoerrechten moet betalen op producten die minder dan 150 euro kosten. Die kosten betaal je bij het importeren van producten van buiten de EU.

Momenteel betaal je voor items onder de 150 euro enkel btw en inklaringskosten van de postdienst die je pakket verwerkt. Die regel geldt sinds 1 juli 2021, toen de Europese Unie afscheid nam van een vrijstelling voor pakketten die minder dan 22 euro kosten. Op items met een waarde die boven de 150 euro uitstijgt, werd steeds al invoerrechten aangerekend. In de toekomst zou dit beleid op de schop gaan, blijkens een nieuw voorstel van de Commissie, meldt de Duitse Presse-Agentur.

Onder het nieuwe beleid moeten landen in de EU invoerrechten innen op alle producten die van buiten de EU worden ingevoerd. Volgens het voorlopige ontwerp moet het nieuwe douanebeleid op jaarbasis zo’n 750 miljoen euro extra inkomsten genereren. Of dit uiteindelijk ook zo zal uitpakken is nog wel niet precies gekend. Naar verluidt wordt het plan woensdag voorgelegd aan de Commissie – daarna moet het Europees Parlement en de Europese lidstaten nog hun goedkeuring geven.

Onderdeel van het nieuwe douanesysteem is ook een gezamenlijke Europese autoriteit. Volgens het voorstel moet die autoriteit tegen 2028 zijn geïnstalleerd, en dient dit ter vervanging van losstaande douanesystemen van de 27 lidstaten. Dit gecentraliseerde systeem moet vooral de administratieve lasten van afzonderlijke douanediensten drukken.

Uitgelicht artikel TSMC TSMC heeft plannen voor Duitse chipfabriek, wil 10 miljard investeren

Importeren uit China

In het voorstel legt Vicecommissaris Valdis Dombrovskis sterk de nadruk op extra inkomsten. Toch is de maatregel vermoedelijk vooral bedoeld om de concurrentiepositie van importgoederen uit landen als China te verslechteren. Met de extra importheffingen komen de prijzen namelijk op omstreeks Europees niveau te liggen en wordt import zodoende minder aantrekkelijk.

Tegelijk is de markt van geïmporteerde consumentengoederen de afgelopen jaren al verschoven. Steeds meer webwinkels van buiten de EU importeren zelf goederen naar de EU en verzenden de producten zodoende vanuit de Europese Unie. Klanten krijgen daardoor niet meer te maken met douanerekeningen als ze items ontvangen, maar betalen de belastingen direct bij het bestellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business