Wat met douanekosten bij online shoppen vanaf 1 juli 2021?

Douanekosten 1 juli 2021
Hoeveel douanekosten (btw en invoerkosten) moet je betalen vanaf 1 juli 2021? Wij pluizen het voor jullie uit.

Douanekosten bij online bestellen, het is/was vaak een kluwen aan kleine lettertjes en een waslijst aan regeltjes waar niemand nog aan uit kon. De Europese Unie heeft recent besloten om – in het kader van een eengemaakte digitale markt – het btw-pakket voor e-commerce eerlijker en eenvoudiger te maken. Vanaf 1 juli 2021 verdwijnt de btw-vrijstelling voor aankopen onder 22 euro. Wat dan met douanekosten bij online bestellen? Vanaf juli zal je ook voor kleine aankopen bij een niet-Europese webshop btw en invoerkosten moeten betalen.

Douanekosten bij online shoppen

Met de nieuwe strategie om nu ook bij niet-Europese webshops taksen te heffen onder 22 euro wil de EU opnieuw een eerlijke concurrentie tussen Europese en niet-Europese webshop creëren. Het resultaat uit die beslissing is eenvoudig. Je betaalt douanekosten bij online shoppen voor producten onder 22 euro. De btw en invoerkosten voor producten vanaf 150 euro blijven ook.

Hoe werkt het?

Wie vandaag een smartphonehoesje op AliExpress koopt betaalt bijna niets. Je hoeft als klant geen btw of invoerkosten te betalen. Dat gaat nu veranderen. Wie vanaf 1 juli 2021 een smartphonehoesje koopt in een webshop buiten de EU (de Verenigde Staten, China of het Verenigd Koninkrijk) zal daar nu ook extra kosten op gaan betalen. Hoe werkt het precies?

Geregistreerde EU-webshop (IOSS)Niet-geregistreerde EU-webshop
Aankoopbedrag10 euro10 euro
Invoerkosten0 euro (betaald door IOSS webshop)15 euro
21% btw2,15,25
Totaalbedrag12,1 euro30,25 euro
Koop bij een geregistreerde EU-webshop om extra invoerkosten te vermijden.

Hoe herken je een geregistreerde IOSS webshop?

Het is niet mogelijk om een IOSS webshop te herkennen aan een label of logo. Je weet dat je met een geregistreerde IOSS webshop te maken hebt wanneer je bij het afrekenen alle kosten kan overlopen.

Zoals je nu wel weet zal de Europese Unie voortaan een onderscheid maken tussen een geregistreerde en niet-geregistreerde webshop. Dat heeft de naam éénloketsysteem voor invoer of Import One Stop Shop (IOSS) gekregen. Zo’n geregistreerde webshop heeft zich aangemeld voor IOSS en zal dus automatsich de btw en invoerkosten vooraf aanrekenen. Zo weet je als klant dus bij aankoop perfect hoeveel je zal betalen. Bovendien zal je zending sneller geleverd worden.

Shop je online bij een niet geregistreerde webshop? Dan heb je bij aankoop geen duidelijk overzicht van de extra kosten voor btw en invoer. Je kan dus als klant die kosten dan betalen via bijvoorbeeld de My bpost-app of applicatie van de koerier. Het nadeel hiervan is dat je zending dus minder snel zal geleverd worden.

Bron: financien.belgium.be

Hoe vermijd je douanekosten?

Je kan hogere btw- en invoerkosten vermijden door online te shoppen bij geregistreerde Europese webshops. Op die manier hoef je niets extra te betalen. Je kan zorgen dat je altijd bij een geregistreerde IOSS webshop aankopen doet en op die manier rekent de shop op voorhand de btw en invoerkosten in en zullen dus geen extra’s moeten aangerekend worden nadien. Dat geldt voor goederen met een waarde die lager ligt dan 150 euro.

Douanekosten boven 150 euro

Koop je dikwijls bij een webshop buiten de Europese Unie voor bedragen hoger dan 150 euro? Dan gelden dezelfde regels zoals voorheen; je betaalt in dat geval altijd btw en invoerkosten. In dit artikel kan je alles nog eens opnieuw lezen.

Conclusie

De Europese Unie wil met het nieuwe éénloketsysteem een transparantere werking met btw en invoerkosten in beweging brengen. Echter betekent dat voor de klant wel een heleboel extra kosten die je voorheen niet had (bij een niet-IOSS webshop). Een eerlijke concurrentie in de e-commerce-markt klinkt heel mooi, maar als eindklant ben je daar wel de dupe van als niet bij een geregistreerde webshop koopt. De Europese Unie zou ook werk moeten maken van een officieel labelsysteem waarbij klanten meteen weten of ze bij een geregistreerde webshop aankopen doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business