Nieuws

Google brengt Dashcam-functie naar Android

dashcam
© iStock / Toa55

Een dashcam is een bijzonder handig gadget om in je auto te hebben liggen. Geraak je betrokken bij een ongeval? Dan kan het beeldmateriaal helpen uitwijzen wat er precies gebeurde. Alleen kost zo’n dashcam wel geld. Bovendien hebben meeste chauffeurs al een toestel met een camera op zak: hun smartphone. Een toekomstige update zou ervoor kunnen zorgen dat je een smartphone als dashcam kan gebruiken.

Verborgen in broncode

Officieel deelde Google nog niets mee over de functie, die onder de ‘Personal Safety’-app komt te zitten. 9to5Google kon de broncode voor de nieuwe versie van de Personal Safety-app inkijken. Vermoedelijk stuurde Google een verkeerde update uit, waarin al enkele features zitten die nog niet voor het publiek bestemd zijn. De app is wel niet voor alle Android-telefoons beschikbaar: vooral Pixel-telefoons, maar ook de Nothing Phone (1) hebben toegang tot die persoonlijke veiligheidsapp.

Door die code te isoleren, konden ze bij 9to5Google de ‘Dashcam’-functie activeren. Met de app is het mogelijk om beeld op te nemen terwijl je aan het rijden bent – en wie wil kan zelfs het geluid mee laten registreren. Terwijl je aan het openemen bent kan je de telefoon gewoon blijven gebruiken. Niet om te zeggen “SMS maar tijdens het rijden”, maar om ervoor te zorgen dat navigatie-apps in de voorgrond kunnen blijven werken. Is je telefoon aan de voorruit van je auto gemonteerd? Dan zou je hem tegelijkertijd als GPS en als dashcam kunnen gebruiken.

Gebruiksvriendelijk

Van wat 9to5Google kan uitmaken, wordt de app bovendien erg gemakkelijk in gebruik. Je kan de dashcam-functie bijvoorbeeld automatisch laten starten, elke keer je via bluetooth met het entertainmentsysteem in je auto verbindt. Loop je weg van de auto? Dan stopt de opname automatisch.

Screenshot van de instellingen voor de Dashcam-functie. © 9to5Google

Beeldmateriaal gebruikt natuurlijk opslagruimte. Om ervoor te zorgen dat je apparaat niet binnen de korste keren vol dashcam-video’s staat, verwijdert Google de video’s na drie dagen. Dat is maar goed ook: een minuutje video zal 30 MB in beslag nemen. Een opname van een uur neemt zo al snel 1,8 GB in beslag. Zelfs als je genoeg plek hebt op je toestel kan je bovendien maximaal 24 uur in één keer opnemen.

Uitgelicht artikel General Motors General Motors wil af van Android Auto en Apple CarPlay

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business