Google Pixel 7a officieel: goedkoper dan verwacht

Google Pixel 7a
© Google
Google heeft woensdagavond tijdens I/O 2023 de Pixel 7a uitgebracht. Het middenklasse-toestel zal 509 euro gaan kosten. Daarvoor moet je dan wel in Nederland zijn.

De specificaties van Google’s Pixel 7a zullen niemand meer verrassen. Herhaaldelijk lekte details en zelfs officiële persbeelden uit van de Pixel-smartphone. Details die nu ook voor het overgrote deel juist blijken te zijn. Een van de details die niet helemaal blijken te kloppen, is de eerder gelekte prijs – verwacht werd dat de Pixel 7a in Europa 559 euro zou kosten. In werkelijkheid betaal je echter 509 euro. Iets goedkoper dan eerdere speculaties, maar wel 50 euro duurder dan de Pixel 6a.

Pixel 7a versus Pixel 6a

Wat Google biedt voor die hogere adviesprijs? Allereerst krijgt de Pixel 7a de nieuwste Tensor G2-chipset, ditmaal gecombineerd met 8 GB werkgeheugen. Op de 6a bedroeg dit nog 6 GB. Verder is ook de beeldverversing van het 6,1-inch Full HD+ OLED-scherm verhoogd van 60 naar 90 Hz. Voor gebruikers die afkomen van een 60 Hz-scherm betekent dit vooral dat de interface vloeiender zal aanvoelen.

Ook op het vlak van camera’s zijn enkele wijzigingen doorgevoerd. Weg is de 12,2-MP-hoofdcamera. Die wordt ditmaal ingeruild voor een 72 procent grotere 64 MP-sensor. Ook biedt de ‘camerastrook’ aan de achterzijde plaats aan een nieuwe 13-MP-groothoekcamera. Diezelfde resolutie keert terug bij de nieuwe selfiecamera, die de plek overneemt van de 8 MP-sensor op de Pixel 6a.

Opladen blijft relatief traag

Nieuw is verder de mogelijkheid om de Pixel 7a draadloos op te laden. Wel gaat dit een pak trager dan op high-end Pixels: de laadsnelheid is beperkt tot 7,5 watt. Bedraad laden gaat wel wat sneller aan 18 watt. Voor hedendaagse standaarden, met toestellen die aan 60 tot 100 watt opladen, blijft dat wel relatief traag.

De capaciteit die opladen moet worden blijft zo goed als gelijk aan de Pixel 6a. Volgens Google is de 7a namelijk uitgerust met een 4.385-mAh-batterij. Hiermee moet een batterijduur van 24 uur binnen handbereik liggen.

Software-ondersteuning

Google meldde tijdens I/O 2023 verder dat de Pixel 7a gelanceerd wordt met Android 13 en Android-upgrades ontvangt tot ten minste Android 16. Verder belooft de zoekgigant het toestel vijf jaar lang te voorzien van beveiligingspatches.

Prijzen en beschikbaarheid

Net als voorgaande Pixel-toestellen is de Pixel 7a niet officieel in België verkrijgbaar. Wel kun je het toestel kopen via Fnac, die de toestellen importeert uit Frankrijk. Daar koop je hem aan de reguliere adviesprijs: 509 euro. Je kunt daarbij kiezen uit een drietal kleuren: Arctic Blue, Carbon en Cotton. 

googlegoogle pixelgoogle pixel 7amobielsmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals