Nieuws

Nintendo roept emulator Dolphin een halt toe

Nintendo Wii
© iStock / zmeel
Nintendo heeft de Steam-pagina voor Dolphin, een emulator voor de Wii- en GameCube-spelconsole, offline laten halen

Emulators, programma’s die de architectuur van oude (en soms ook nieuwe) spelcomputers nabootsen, worden alsmaar populairder. Dolphin, een emulator die games voor de Wii en GameCube speelbaar maakt op andere platformen, krijgt van Nintendo een stok tussen de wielen.

Dolphin en de ontwikkelaars erachter zouden volgens de spellengigant de games op illegale wijze speelbaar maken. Dat Nintendo de emulator een halt toeroept heeft volgens het bedrijf vooral te maken met het beschermen van hard werk en creativiteit.

Daardoor komt het harde werk van de Dolphin-ontwikkelaars in gedrang. Eerder kondigde het team achter de tool nog aan dat hij naar Steam, een populaire online spellenwinkel, zou komen. De emulator had een eigen Steam-pagina gekregen die inmiddels weer offline is gehaald wegens een cease & desist-brief van Nintendo.

Grijze zone

Het emuleren van spellen is legaal gezien een grijze zone. Spelers gaan aan de slag met auteursrechtelijk beschermd materiaal dat vaak op illegale wijze gedownload werd. Voor veel retrofans is die juridisch twijfelachtige manier echter de enige om hun favoriete spellen nog te spelen. Toch is het niet illegaal om pakweg Super Mario Sunshine op je computer te emuleren.

Wat dan wel het probleem is? De bestanden waarin de spellen geleverd werden (ROMs) zijn steeds cryptografisch versleuteld. Het is bij die versleuteling dat het schoentje knelt: ontgrendelen kan alleen met codes die intellectueel eigendom zijn van Nintendo. Het probleem zit dus niet in het feit dat Dolphin de mogelijkheid biedt om oude spellen te spelen, maar in het feit dat het de beveiliging op deze spellen weet te omzeilen.  

Emuleren in de toekomst

Hoe het verder moet met de emulator? Eenmaal het geschil met Nintendo opgelost is, kan het zijn dat Dolphin alsnog op Steam verschijnt. Moest dat toch niet gebeuren, dan zal de emulator vermoedelijk nog wel te vinden zijn op internet. Alleen is de emulator dan net iets minder toegankelijk – vooral wie met een Steam Deck oude Wii- en GameCube-games wilde spelen wordt daardoor getroffen, al kunnen ook die gebruikers de software alsnog van het internet halen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business