Samsung kopieert Apple’s Self Service-reparatieprogramma

Samsung Galaxy S21 Ultra zwart
© Unsplash/Anh Nhat
Samsung lanceert in Zuid-Korea een reparatieprogramma waarmee consumenten zelf hun Galaxy-smartphones kunnen repareren.

Samsung gaat met dit reparatieprogramma Apple achterna, dat eerder soortgelijke diensten in de VS en Europa introduceerde. Consumenten hoeven hierdoor niet meer langs de winkel om hun telefoon te laten repareren. Het idee is dat consumenten hierdoor niet langer afhankelijk zijn van de fabrikant voor hun toestel om de benodigde reparatie uit te voeren. Ook moet dit de kosten van een reparatie drukken. Het reparatieprogramma van Samsung gaat verder dan smartphones, schrijft het Zuid-Koreaanse bedrijf in een persbericht.

Vanaf heden kunnen Zuid-Koreanen naast Galaxy S-smartphones, namelijk ook Galaxy Book-laptops en een televisies zelfstandig repareren. Wel ondersteunt het reparatieprogramma in eerste instantie slechts een beperkte selectie producten. Specifiek gaat het om de Galaxy S20-, S21- en Galaxy S22-series, de Galaxy Book Pro (15,6-inch) en drie 80-inch televisies. Ook beperken de reparaties zich tot de veelvoorkomende problemen. Op smartphones gaat het concreet om het vervangen van de usb-c-laadpoort, het display en de (glazen) achterkant.

Samsung voorziet consumenten naar eigen zeggen van alle benodigde gereedschap. Verder is steeds een handleiding en video voorzien van de reparatie. Welk gereedschap Samsung meelevert en of het bedrijf daar kosten voor aanrekent, is onbekend. Apple’s Self Service-reparatieprogramma verplicht klanten om het benodigde gereedschap te huren of aan te schaffen. Dat gereedschap is onder meer nodig om de lijm tussen het scherm en de behuizing los te weken.

Geen Apple-bemoeizucht

Klanten die een reparatie hebben afgerond kunnen het onderdeel via de ‘Self-repair’-app optimaliseren. Ook kan via de Samsung Members-app gecontroleerd worden of er een afwijking in de werking van het onderdeel zit. In tegenstelling tot bij Apple hoeven Samsung’s klanten dus niet te bellen om hun reparatie te verifiëren.

Uitgelicht artikel Europese commissie right to repair Wetsvoorstel ‘Right to Repair’ ingediend bij Europese Commissie

Wat wel gelijk is, is de retourtax die beide bedrijven aanrekenen voor oude componenten. Samsung meldt dat klanten de eco-borgsom terugkrijgen als de onderdelen zijn geretourneerd. Het persbericht spreekt niet over exacte bedragen van die borgsom.

Nog niet in Europa

Voorlopig beperkt Samsung het reparatieprogramma tot Zuid-Korea. Toch is het een eerste stap om straks ook elders in de wereld een soortgelijke dienst te lanceren. Gezien Apple in Europa actief is met zo’n reparatiedienst, zou een soortgelijke stap van de Koreanen ons niet verrassen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business