VK verzet zich tegen encryptie in Facebook Messenger

Facebook Messenger
© Unsplash / Brett Jordan
Als het aan het Verenigd Koninkrijk ligt zet Meta een streep door zijn plannen om zijn Messenger-dienst te voorzien van encryptie.

VK’s minister voor Veiligheid, Tom Tugendhat ziet geen heil in een toekomst met encryptie, specifiek eind-tot-eindversleuteling, voor Facebook Messenger. Dat meldt BBC. Tugendhat zegt bang te zijn voor de gevolgen van de versleuteling op het beschermen van kinderen. De introductie van E2EE op Messenger zou de dienst omvormen tot een “one-stop-shop” voor kindermisbruikers, zegt Tugendhat.

Gevaar van versleuteling

Roofdieren, zoals de Britse minister kindermisbruikers noemt, kunnen daardoor “opereren met immuniteit”. Ook vindt de politicus dat het socialmediaplatform wegkijkt van het enorme aantal gevallen van kindermisbruik op zijn platform. Het al dan niet introduceren van beveiliging voor chats in Messenger wordt daarom gezien als een “morele keuze”, onderstreept de minister.

Het voornaamste probleem waar de Britse minister voor Veiligheid op doelt is dat gesprekken met E2EE niet gevolgd kunnen worden. Zowel autoriteiten als platformen zelf kunnen niet inzien wat er in gesprekken plaatsvindt. Kinderen kunnen zodoende niet beschermd worden tegen kwaadaardige personen. Onacceptabel, zo noemt de minister het gedrag van Meta.

Uitgelicht artikel Android Berichten komt nu met end-to-end-encryptie

“Het is niet acceptabel dat bigtech enorme winsten maken met hun jongste gebruikers, alleen om de verantwoordelijkheid af te schuiven als het erom gaat hen te beschermen tegen de gevaren die op hun eigen platform ontstaan”, schetst Tugendhat. Het lijkt er niet op dat het Verenigd Koninkrijk op politiek niveau actie onderneemt tegen Meta. Wel lanceert de minister een reclamecampagne om de uitrol van eind-tot-eindversleuteling op Facebook Messenger onder de aandacht te brengen.

Rol van Meta

Tugendhat hoopt dat Meta nog bijdraait. Daarbij licht de minister ook toe dat het bedrijf eerder heeft bijgedragen aan het opsporen van notoir kindermisbruiker David Wilson. Met hulp van Meta kreeg de Britse overheid toegang tot 250.000 berichten van Wilson, waarin hij zich voordeed als minderjarig meisje.

Meta’s reactie lijkt echter het tegenovergestelde te bevestigen. Het bedrijf zegt ‘door te gaan met de uitrol’, en is gecommitteerd om samen te werken met lokale autoriteiten en experten op het vlak van kindermisbruik.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business