Twitter verliest hoofd trust en safety-afdeling

Twitter
© iStock / Sundry Photography
Twitter's leidinggevende voor de trust en safety-afdeling, Ella Irwin, heeft haar ontslag ingediend, dat meldt persagentschap Reuters.

Irwin stond sinds november aan het roer van de trust en safety-afdeling. Ze nam het stokje over van Yoel Roth. Een forse taak: Roth probeerde in zijn tijd zorgen bij gebruikers weg te nemen over de achteruitgang van moderatie op het platform. Hiervoor nam hij ook telkens standpunten in via zijn eigen Twitter-account. Irwin overzag in haar periode bij Twitter de verdere terugval van moderatie, en kreeg het te verduren rond Twitter’s gebrek aan maatregelen om uitbuiting van kinderen op het platform tegen te gaan. Ze neemt per direct ontslag, bevestigde ze tegenover Reuters.

Vertrouweling van Musk

Irwin werd daarbij ook gezien als vertrouweling van Musk, en voer mee op zijn beleid voor vrijheid van meningsuiting en het ‘beperken van censuur’. Beleid dat onder vuur kwam te staan van LGBTQ-organisaties, die in een toenemende mate haatspraak terugzagen op het platform.

Opvallend is dat het platform tegelijk wel boog onder druk van de Turkse overheid. Die eiste dat Twitter tijdens de verkiezingsperiode bepaalde berichten verwijderde. Om te voorkomen dat de Turkse regering het platform offline zou halen, ging het sociale medium daarin mee.

Uitgelicht artikel Twitter Twitter wil waarschuwen voor valse en bewerkte beelden

Verder zou Irwin mogelijk persoonlijk verantwoordelijk zijn geweest voor het verwijderen van het Twitter-account dat Musk’s privévliegtuig volgde. Ook claimt nieuwswebsite Daily Wire dat Twitter een deal annuleerde voor het publiceren van een langere video over transgenders, genaamd “What is a Woman”. Musk noemt het een fout die ‘veel mensen binnen Twitter’ hebben veroorzaakt. Of Irwin daar onderdeel van uitmaakt, is niet geweten.

Opvolger niet in zicht

Over een opvolger van Irwin is niet direct zekerheid. Wat vaststaat is dat toekomstig CEO Linda Yaccarino, die het stokje overneemt van Musk, met de kwestie aan de slag moet. Eind juni treedt de nieuwe CEO aan. Yaccarino was eerder verantwoordelijk voor de advertentie-afdeling van NBCUniversal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business