Nieuws

Twitter doet aan censuur voor Turkse presidentsverkiezingen

Twitter
© Twitter
In de aanloop naar de Turkse presidentsverkiezingen zou Twitter op vraag van Turkije bepaalde content gecensureerd hebben in het land.

Twitter zou bepaalde onderwerpen blokkeren om zijn platform in de lucht te kunnen houden in Turkije. Critici hebben het over censuur. Het heeft er dan ook alle schijn van dat het sociale medium tegemoet is gekomen aan de vraag van het land om bepaalde onderwerpen te censureren in de gevoelige periode rond de presidentsverkiezingen. Dat meldt de nieuwswebsite The Hill

Twitter in Turkije 

“Als een antwoord op het legale proces en om te verzekeren dat Twitter beschikbaar blijft in Turkije, hebben we actie ondernomen om de actie tot bepaalde content in Turkije te beperken”, tweette de Global Government Affairs-account van het bedrijf. “We hebben de eigenaars van de accounts in kwestie op de hoogte gebracht, zoals ons gebruikersbeleid dat vraagt. Deze content zal wel beschikbaar blijven in de rest van de wereld”, klinkt het nog. 

Zaterdag zorgde dat voor een hetze bij heel wat gebruikers, die opmerkten dat deze actie indruist tegen de vrijheid van meningsuiting, nochtans een van de stokpaardjes van uittredend CEO Elon Musk. De techgoeroe verdedigde de beslissing door op Twitter te antwoorden op de bezorgdheden. Maar dat zorgde nog voor meer onrust. Zo impliceerde Musk dat Twitter benaderd werd door de Turkse overheid, nadat een gebruiker geïnformeerd had naar de blokkering van zijn tweets. “We zouden kunnen posten wat de Turkse regering ons toestuurde. Zal ik doen” tweette Musk. Die informatie werd nog niet gedeeld met de Twitter-gebruikers. 

Censuur op vraag van Erdogan? 

Hij reageerde ook op de kritiek van Bloomberg-columnist Matthew Yglesias, die de CEO en zijn platform ervan beschuldigde toe te geven aan de vraag om censuur van Turks president Erdogan. “Zijn je hersens uit je hoofd gevallen, Yglesias?”, tweette Musk. “De keuze is de volgende: Twitter laten beperken in zijn geheel of toegang tot bepaalde tweets limiteren. Welke van de twee wil je?”, klonk het. 

Het lijkt er toch sterk op dat Musk toegaf en voor de kleinste impact koos, om te voorkomen dat Twitter ontoegankelijk zou worden in Turkije. In 2016 plande een deel van het Turkse leger (gesteund door activisten op sociale media, nota bene) om een staatsgreep te plegen en Erdogan te ontzetten. Dat mislukte. De regering-Erdogan wekt nu alvast de indruk dat het invloeden door activisten op Twitter in de kiem wil smoren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business