Nieuws

YouTube gaat video’s toelaten die verkiezingsfraude uitroepen 

YouTube
© iStock
YouTube gaat geen video's meer verbannen die verkiezingsfraude claimen. Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 gebeurde dat wel nog.

De videotak van Google zegt dat het die wijziging “zorgvuldig en weloverwogen” gemaakt heeft. Dat laat YouTube weten op zijn officiële blog. Het is een grote koerswijziging, want in de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 (en de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021), werden video’s die het over verkiezingsfraude hadden wel nog geweerd.

YouTube: “herevaluatie in veranderde maatschappij”

YouTube zegt “dat het tijd was om de effecten van dit beleid te herevalueren, in een maatschappij die er vandaag anders uitziet. Hoewel we vaststellen dat het verwijderen van zulke content bepaalde desinformatie tegenhoudt, zijn we tot het besef gekomen dit het onbedoelde effect kan hebben om de vrijheid van politieke discussie in te perken, terwijl het risico op geweld of andere schade er niet door beperkt wordt. Met dat in het achterhoofd, en de campagnes voor 2024 in het vooruitzicht, zullen we stoppen met het verwijderen van video’s die verkondigen dat er fraude plaatsvond of andere fouten zijn gemaakt in 2020 en bij andere presidentsverkiezingen uit het verleden”, klinkt het.

Of Google er goed aan doet om zulke video’s niet meer te blokkeren, lijkt twijfelachtig. De zoekreus zegt niet of er onderzoekgegevens zijn waar het zijn “weloverwogen” keuze op gebaseerd heeft. De vorm van ultieme vrije meningsuiting kan in de kaarten spelen van opruiers die met fake news de gemoederen willen ophitsen en met foutieve informatie het gedrag van de kiezers in een bepaalde richting willen duwen. Als er geen enkele (wetgevende) partij YouTube iets in de weg legt, kan Googles videoplatform een serieuze invloed gaan hebben op de publieke opinie bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business