Nieuws

Virgin Galactic start met commerciële ruimtevluchten op 27 juni

Virgin Galactic
© Virgin
Virgin Galactic heeft bevestigd dat zijn eerste commerciële ruimtevlucht Galactic 01 ergens tussen 27 en 30 juni zal plaatsvinden.

Na jaren ontwikkeling lijkt Virgin Galactic eindelijk klaar om gestructureerd commerciële ruimtevluchten aan te bieden aan betalende klanten. De eerste missie zal dus nog voor het einde van de maand plaatsvinden en gaat drie personen van de Italiaanse Force and National Research Council vervoeren tijdens hun onderzoek naar microzwaartekracht. Virgin gaf eerder al aan dat het mikte op een lancering in juni, maar dat ligt nu pas definitief vast.

Virgin Galactic gaat commercieel

Bij Virgin Galactic krijgen ze voor het eerst zicht op een planning voor hun commerciële ruimtevluchten. Zo vertrekt Galactic 02 normaal gezien begin augustus. Die vlucht zal eveneens een private crew aan boord hebben. Daarna is het de bedoeling dat Virgin maandelijks een commerciële vlucht uitvoert, al zijn verdere details daarover nog niet bekend. De eerste twee vluchten zullen alleszins via livestream te volgen zijn op de website van het bedrijf.

Virgin Galactic voerde zijn laatste testvlucht uit eind mei. Na een reeks van amper vijf ruimtevluchten, zegt het bedrijf klaar te zijn voor het echte werk. Nochtans waren er verschillende incidenten in die periode, waaronder de dodelijke crash van de VSS Enterprise in 2014. De tests lagen daarna even stil tot 2016. In 2018 ging Virgin eindelijk naar de ruimte en pas in 2021 vond de volledig bemande ruimtevlucht plaats, met o.a. eigenaar Richard Branson aan boord.

Voorsprong op SpaceX

Virgin Galactic focust op commerciële vluchten en die staan in principe los van het ruimtetoerisme met Blue Origin. Virgin heeft zo wel al een voorsprong op SpaceX, dat met zijn Starship een suborbitale vlucht uitvoerde en dat is technisch gezien de ruimte nog niet. SpaceX zou pas in 2024 zijn eerste echte toeristische ruimtevluchten kunnen uitvoeren.

De commerciële ruimtevluchten van Virgin Galactic moeten de financiële put dichten, met 450.000 dollar per ticket. Dat is nodig, want in 2022 boekte Virgin een operationeel verlies van 500 miljoen euro.

ontspanningruimtevaartvirgin galactic

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals