Nieuws

Realme stopt smartphoneverkoop in Duitsland

Realme
© iStock / dontree_m
OPPO, OnePlus, Vivo en nu ook Realme: allemaal vertrokken ze uit Duitsland na een geschil met Nokia.

Chinese smartphonemakers en Duitsland – het botert al een tijdje niet meer tussen de twee. Nadat OPPO en OnePlus hun vertrek uit Duitsland vorige maand definitief maakten, maakt Realme bekend dat het zijn activiteiten in de bondsrepubliek ook staakt. Twee maanden geleden vertrok ook Vivo uit Duitsland.  

De reden daarvoor is een geschil met Nokia over patenten. In telefoons van OPPO, OnePlus, Vivo en Realme zou namelijk Nokia-technologie voor 4G- en 5G-verbindingen zitten. Merken mogen die gepatenteerde technologie enkel gebruiken als ze daar een licentie voor hebben onderhandeld bij Nokia. Vorig jaar al had een rechter beslist dat toestellen van OnePlus en OPPO niet meer verkocht mochten worden omdat dat niet gebeurde. Ook bij Vivo, en nu Realme, is hetzelfde aan de hand.

Uitgelicht artikel Vivo Onenigheid over patenten bemoeilijkt toekomst van Vivo in Duitsland

Realme mag dan wel uit Duitsland vertrekken, dat wil niet zeggen dat het merk de Europese markt onaangeroerd laat. Nu de activiteiten in Duitsland gestaakt worden, zullen de budgetten voor het land naar de rest van het continent gaan. Het merk is dus niet van plan om van de Europese bodem te verdwijnen

BBK Electronics

Het is geen toeval dat OPPO, OnePlus, Vivo en Realme allemaal hetzelfde lot beschoren zijn. De vier merken vallen dan ook allemaal onder hetzelfde conglomeraat: BBK Electronics. Tussen de verschillende merken onder BBK gebeurt heel wat kruisbestuiving. Dat zagen we eerder al met de telefoons van OnePlus en OPPO – en nu dus ook met de Nokia-technologie waar het bedrijf geen licentie op heeft.

Er is echter nog hoop voor Realme. OPPO en OnePlus verloren hun rechtszaak tegen Nokia al. Voor Realme is dat nog niet het geval: het merk kan dus nog steeds onderhandelen met Nokia om alsnog een licentie op de 5G-technologie te nemen. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, is koffiedik kijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business