Nieuws

Micron onthult snellere opslag voor smartphones en tablets

UFS 4.0
© iStock / Andrey Suslov
Micron onthulde eergisteren een nieuwe opslagstandaard: UFS 4.0. Met de techologie zouden smartphones heel wat sneller kunnen worden.

Micron maakt bekend dat het een nieuwe opslagstandaard heeft verwerkt in zijn geheugenchips voor gebruik in smartphones en tablets. De nieuwe standaard, UFS 4.0, zou ervoor kunnen zorgen dat je volgende smartphone heel wat sneller is. De opslagfabrikant verzond inmiddels materiaal naar smartphonefabrikanten, zodat zij de chips kunnen beginnen testen.

Voorlopig zullen UFS 4.0-drives in een beperkt aantal groottes beschikbaar zijn: 256 GB, 512 GB en 1 TB. Wel zou het nog even duren vooraleer er smartphones met Micron’s UFS 4.0-opslag in de winkel liggen: Micron begint pas in de tweede helft van het jaar met de massaproductie van zijn nieuwe chips. Pas als daar genoeg voorraad van is, zal de standaard in smartphones beginnen opduiken.

Forse verbeteringen

Het geeft de smartphonemarkt in ieder geval iets om naar uit te kijken. De nieuwe opslagstandaard is namelijk een flinke verbetering ten opzichte van bestaande standaarden. Zo biedt de apparatuur van Micron leessnelheden van 4.300 Mbps en leessnelheden van 4.000 Mbps – sneller dan Samsung met zijn UFS 4.0-opslag weet te bieden.

Daardoor zouden telefoons maar liefst 20% sneller moeten opstarten. Een app openen? Dat kost dankzij de nieuwe opslagstandaard 15% minder tijd. Dat alles is mogelijk omdat de nieuwe UFS-opslag de bandbreedte voor lezen en schrijven fors verhoogt. Voor leesoperaties is maar liefst 75% meer bandbreedte beschikbaar. Voor het schrijven verdubbelt de bandbreedte zelfs ten opzichte van vorige generatie opslagmogelijkheden.

© Micron

Voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets is het bovendien interessant als componenten energiezuinig zijn. Ook daar speelt Micron met zijn UFS 4.0-chips op in, aangezien die 25% minder energie verbruiken dan de opslag die nu in smartphones gebruikt wordt.

UFS 4.0 in smartphones

Het zal dus nog even duren vooraleer we de nieuwe Micron-chips in smartphones zien terugkomen. Het feit dat Micron momenteel niet welkom is in China en geen chips meer mag verkopen aan Chinese bedrijven kan echter moeilijkheden veroorzaken. De kans dat we de snelle opslagstandaard snel in Chinese smartphones zien terugkomen is dus eerder klein.

Uitgelicht artikel Micron China verbiedt geheugenchips van het Amerikaanse Micron

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business