YouTube lanceert Stable volume, dit moet je weten

YouTube logo
© Unsplash / Souvik Banerjee
YouTube is gestart met de uitrol van een nieuwe functie genaamd ‘Stable volume’. Hiermee maakt het een einde aan (te) luide YouTube-video's.

Hoe YouTube de functie in het Nederlands gaat noemen is nog niet bekend. Vermoedelijk werkt de functie vergelijkbaar met audionormalisatie in apps als Spotify. Daarmee wordt het piekvolume van tracks naar een standaardniveau teruggebracht. Mogelijk poogt YouTube nu dus hetzelfde te doen in YouTube met Stable volume, een functie die sinds de voorbije week uitrolt in de mobiele apps van de videodienst.

Vooralsnog heeft Google geen officiële uitleg geboden bij de functie. Bovendien lijkt Google de optie niet naar alle gebruikers uit te rollen. Mogelijk gaat het dus enkel om een testfase. Functies van deze bètatests verschijnen meestal enkele weken tot maanden later voor alle YouTube-gebruikers.

Zodra de functie op jouw toestel beschikbaar is, herbergt YouTube hem in de video-instellingen, net onder ‘Video herhalen’. Bij gebruikers die de optie ontvingen staat hij standaard uitgeschakeld. Daar kan bij een grootschalige uitrol uiteraard verandering in komen. Of we de optie dan ook standaard via het instellingenmenu van YouTube kunnen bedienen, blijft koffiedik kijken.

Uitgelicht artikel YouTube logo YouTube opent agressief anti-adblock offensief

Optie voor YouTube Music

De exacte werking van ‘Stable volume’ moet zich op termijn uitwijzen. Het lijkt ons alvast een optie die perfect past bij Googles Music-dienst, die gebaseerd is op de YouTube-app. Daarmee klinken nummers wellicht iets minder scherp, en kan de streamingdienst voorkomen dat het volume plots flink hoger ligt dan gewenst. Hoewel daar in de muziekbranche standaarden voor bestaan, houdt niet iedereen zich daaraan. Podcastmakers en creators op het videoplatform genieten sowieso van vrijheid als het op volumenormalisatie aankomt – tot nu, zo lijkt het.

Geluid zou straks dus een stuk beter klinken. Ook werkt Google aan video’s met hogere maximale bitrates voor zijn browserapp. Hierdoor moeten video’s scherper ogen. Hiervoor moet je wel eerst een Premium-abonnement afsluiten. Stable volume lijkt daarentegen een functie die beschikbaar zou kunnen komen voor alle gebruikers, dus ook niet-Premium-klanten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business