Fietsfabrikant VanMoof is failliet

VanMoof e-bike
© VanMoof
Nadat VanMoof verleden week uitstel van betaling kreeg toegekend, is de fietsfabrikant maandag alsnog failliet verklaard. Mogelijkheden voor een doorstart worden wel onderzocht.

VanMoof schrijft in een twitterbericht dat VanMoof Global Holding BV, VanMoof BV en VanMoof Global Support BV maandag failliet zijn verklaard. Daarmee houdt de Nederlandse fietsfabrikant – voorlopig althans – op met te bestaan. Dinsdagochtend ontvingen medewerkers van VanMoof het bericht in hun inboxen. “We zijn jullie allemaal dankbaar en vinden het jammer dat we deze missie niet samen kunnen volbrengen. We zijn bedroefd, maar bovenal voelen we trots op wat we bereikt hebben”, aldus VanMoof-oprichters Taco Carlier en Ties Carlier.

Alle medewerkers van de Nederlandse fabrikant verliezen door het faillissement ook hun baan. Zij worden bijgestaan door de Nederlandse uitkeringsinstantie (UWV), die de loonbetaling voorlopig op zich neemt. In de tussentijd wordt gezocht naar een uitweg voor het verdwijnen van de VanMoof-merknaam. Curatoren zoeken daarbij naar geïnteresseerde overnamepartijen.

Ook focussen de curatoren op het voortzetten van operationele activiteiten, zoals reparaties en klantenservice. Het is onduidelijk of zulke activiteiten worden voortgezet terwijl VanMoof failliet is verklaard, of dat dit de bedoeling is voor ná een mogelijke overname.

Beperkte reparatiemogelijkheden

Juist die reparaties speelde VanMoof de voorbije jaren parten. E-bikes van het fietsenmerk stonden regelmatig in de werkplaats voor reparaties. Reparaties die het merk niet alleen pakken met geld kostte, maar bovendien ook tot reputatieschade leidde. Door het grote aantal reparatieverzoeken, duurde het soms weken tot maanden voordat een reparatie afgerond werd.

Niettemin omdat de fietsfabrikant vrijwel alle reparaties zelf moest uitvoeren. Het merk gebruikte in zijn e-bike veel zelf-ontwikkelde onderdelen, waardoor fietsenmakers ze niet kunnen bestellen. Zelfs KwitFit, een Nederlandse reparatiepartner van de fabrikant, meldde zich maandag met een tekort aan onderdelen. Onderdelen waar ze ‘waarschijnlijk’ zelf niet aan kunnen komen. Daarmee komt ook de vraag op of de e-bikes nog gerepareerd kunnen worden als er geen partij wordt gevonden die VanMoof wil overnemen.

Uitgelicht artikel VanMoof e-bike Cowboy helpt VanMoof-eigenaren uit de brand met sleutelapp

Constant in het rood

Of zo’n overnamekandidaat opduikt, blijft koffiedik kijken. Het bedrijf zegt dat het faillissement de e-bikefabrikant alvast interessanter moet maken voor overnamepartijen. Het faillissement betekent immers dat de opkoper enkel de inboedel en niet de schulden overneemt.

De fabrikant bouwde alvast flink wat schulden op. In 2021 alleen draaide VanMoof een verlies van 80 miljoen euro, op een omzet van 65 miljoen. Met geldinjecties van investeerders kon de fabrikant jarenlang een faillissement voorkomen. Begin 2023 zou het bedrijf nogmaals een poging gewaagd hebben extra geldsommen op te halen. Die zou echter minder succesvol zijn verlopen dan in eerste instantie gehoopt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business