Tesla wil FSD-software verkopen aan andere automakers

Tesla
© Unsplash / Charlie Deets
Elon Musk zegt opties te onderzoeken om Tesla's Full Self Driving-software onder licentie aan andere autofabrikanten uit te geven.

Amerikaanse Tesla-klanten kunnen bij aanschaf van een EV het FSD-pakket selecteren. Daarmee kunnen de voertuigen deels autonoom rijden. De bedoeling is dat Full Self Driving-pakketten op termijn volledig autonoom rijden mogelijk moet maken. Eerder deze maand sprak Tesla-CEO Elon Musk nog zijn hoop uit dat die mijlpaal voor het einde van dit jaar behaald wordt. Voor die tijd wil hij via andere autofabrikanten munt slaan uit de huidige FSD Bèta. Elon Musk zei woensdag “in gesprek te zijn met grote OEMs” over het gebruik van de FSD hard- en software.

Licentie op FSD-technologie

Concreet zou Musk in overleg zijn met autofabrikanten om de Full Self Driving-technologie onder licentie uit te geven. Andere automakers kunnen de hard- en software dan inbakken in hun auto’s. Daarvoor moeten ze zowel hardware afnemen bij Musks bedrijf, als een licentie afnemen op FSD-software. Met welke OEMs de miljardair in overleg is, werd woensdag in het midden gelaten.

Met de licenties wil de autofabrikant niet alleen geld ophalen. Door FSD op meer voertuigen uit te brengen, verkrijgt het simpelweg meer data om zijn rijassistentie te verbeteren. Meer videodata is “cruciaal om het model te trainen”, onderstreepte de topman woensdag. Momenteel legde Tesla’s met FSD zo’n 482,8 miljoen kilometers af. Dat klinkt binnenkort als “heel weinig” verzekerde Musk zijn investeerders. In de VS rijden er zo’n 400.000 EVs rond met het FSD-pakket.

Nieuwe Dojo-supercomputer

Ook kwam een investering van één miljard dollar in Dojo aan bod tijdens het gesprek. Dat bedrijf moet de EV-fabrikant in de toekomst supercomputers leveren voor zijn FSD-systemen. Momenteel maakt de autofabrikant nog gebruik van Nvidia’s supercomputer. Dojo zou de productie van zulke computersystemen op korte termijn opstarten.

Uitgelicht artikel Tesla Cybertruck Productie Tesla Cybertruck dan toch van start

Met de nieuwe geavanceerde systemen krijgt een EV toegang tot ‘één exaflop’ aan processorkracht. Eind 2024 loopt dit op tot 100 exaflops, stelde Musk tijdens zijn presentatie. Die kracht is cruciaal bij het uitvoeren van alle benodigde berekeningen voor autonoom rijden.

Overzetten FSD-pakketten

Musk besprak tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers ook het overplaatsen van FSD-pakketten tussen Tesla-voertuigen. Normaliter is dit niet mogelijk en gaat de investering van 15.000 dollar voor FSD verloren bij de aanschaf van een nieuwe elektrische wagen. In 2023 kunnen Tesla-eigenaren die FSD aanschaften éénmalig het pakket overzetten naar een nieuwe EV van het merk. Klanten die van deze optie gebruik willen maken, moeten in het derde kwartaal een bestelling plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business