Google Streetview keert terug in Duitsland

Google Streetview
© TechPulse
Google heeft zijn Streetview-diensten in Duitsland weer bijgewerkt na 12 jaar afwezigheid. Googles Streetview-team verliet Duitsland in 2011 na protesten.

Wie de voorbije jaren de Duitse Streetview opentrok kreeg verouderde beelden voorgesteld. Google besloot in 2011 te stoppen met het actualiseren van Streetview-beelden. Bestaande beelden bleven beschikbaar. Twaalf jaar later maakt Google komaf met die verouderde beelden, meldt het bedrijf in een recent blogbericht. Momenteel zijn al een groot deel van de bestaande straten geactualiseerd – volgens Google werkt het Streetview-teams aan het toevoegen van niet-gedekte gebieden.

Google maakt privacybelofte

Onder de Streetview-gebieden vallen niet alleen straten. Google voegde ook gedetailleerde beelden toe van bezienswaardigheden in de 20 grootste Duitse steden. Vermoedelijk breidt de zoekgigant dit aanbod de komende tijd verder uit. Het bedrijf is alvast druk bezig met de Streetview-wagens. In juni stuurde het team alvast enkele wagens de weg op om nieuwe beelden te schieten. Het grootste deel van de beelden van Duitsland die nu in Streetview staan, is geschoten in 2022.

Google maakt in zijn blogbericht ook een belofte jegens Duitse burgers. Die mogen ervan op aan dat gezichten en kentekenplaten automatisch worden vervaagd. Ditzelfde geldt voor beelden die eerder in andere Europese landen werden geschoten. Over andere privacymaatregelen wordt in het bericht niet gesproken. Markant, daar het bedrijf in 2011 zijn biezen pakte onder druk van privacybezwaren.

Bezwaren tegen Streetview

Het bedrijf werd, voorafgaand aan het vertrek, aangeklaagd door privacyvoorvechters. Daarbij tikten ze de zoekgigant op zijn vingers voor het verzamelen van SSID-data tijdens zijn Streetview-ronden. Ook wilden veel Duitse burgers liever niet dat hun huis zichtbaar was op het platform. Mettertijd leidden die bezwaren tot een definitief vertrek van Streetview uit Duitsland.

Nu kan iedereen dus weer genieten van Duitse bezienswaardigheden én architectuur. Onder meer City Palace in Berlijn en het Umadum-reuzenrad in München zijn te bewonderen via Streetview.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business