Nieuws

Apple van eerste naar derde grootste smartphoneverkoper in China

© iStock / zubada
China is nog steeds de allergrootste markt voor smartphoneverkopers. Uit de verkoopcijfers voor het tweede kwartaal blijkt dat Apple het er niet zo goed meer doet.

Onderzoeksbureau Canalys deelt zijn resultaten voor de smartphoneverkoop in China tijdens het tweede kwartaal dit jaar. Uit het rapport blijkt dat de smartphoneverkoop inzakt: tegenover vorig jaar werden maar liefst 5% minder smartphones verkocht. Daarmee gingen tussen april en juni maar liefst 64,3 miljoen smartphones over de toonbanken. Opmerkelijk daarbij is om welke smartphones het gaat – en ook: om dewelke het niet gaat.

Apple was, ook in China, altijd al een van de best verkopende smartphonemerken. Jaar na jaar stond de Amerikaanse fabrikant bovenaan de lijsten, maar daar komt nu verandering in. Vivo lanceerde de Vivo X Flip en de Vivo X Fold 2 en die blijken heel wat van de iPhones afgesnoept te hebben. De telefoons werden vrij vroeg in het kwartaal gelanceerd, waardoor ze veel tijd hadden om meer verkoop te realiseren. Dat lijkt ook gebeurd te zijn: maar liefst 11,4 miljoen toestellen werden verkocht, even veel als zusterbedrijf OPPO. Let wel: OnePlus werd hier mee bij OPPO gerekend.

Bedrijven verkopen dus minder smartphones dan vorig jaar. Vivo verkocht 14% minder telefoons dan vorig jaar, OPPO 4% minder. De enige groeier in het hele klassement is Apple, die dit jaar 5% meer telefoons wist te verkopen dan vorig jaar. De rol van het merk is dan ook nog lang niet uitgespeeld: met een marktaandeel van 16% komt het heel dicht bij Vivo en Oppo. Hetzelfde kan gezegd worden over smartphonemerk HONOR, dat Apple op de hielen zit.

De cijfers van de smartphoneverkoop in China tijdens Q2 2023 – © Canalys

Analysten bij Canalys zien vooral dat de Chinese consument meer geld overheeft voor smartphones van een goede kwaliteit. “De gemiddelde verkoopprijs van een smartphone steeg afgelopen kwartaal boven de $450 (410 euro) uit”, aldus analyste Amber Liu.

Voorlopig blijft China de grootste smartphonemarkt die er is, maar dat kan binnenkort wel eens veranderen. De markt in India, bijvoorbeeld, groeit nog steeds gestaag. De Verenigde Staten komt op plek drie, als het gaat om de grootte van de markt.

Uitgelicht artikel OPPO Find X5 Officieel: OPPO vertrekt uit Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business