Nieuws

YouTube laat video’s samenvatten door AI-systeem

YouTube Premium nieuwe functies
© Unsplash / Souvik Banerjee
YouTube Premium-leden kunnen vanaf vandaag te maken krijgen met een test van Google. Daarbij worden video's samengevat door een AI-systeem.

Google is druk bezig met AI te integreren in al zijn producten. Onlangs bracht de zoekmachinegigant Bard uit op de Europese markt. De technologie die daarachter zit, zou op een bepaald punt ook Google Assistant moeten aandrijven. Nu blijkt dat ook YouTube niet gespaard blijft van AI-integraties.

Meerbepaald wil Google een generatief AI-systeem in YouTube integreren. Daarmee wil het gebruikers samenvattingen geven van video’s. Dit moet gebruikers helpen om video’s te kiezen waarin ze geïnteresseerd zijn en ze op die manier heel wat tijd besparen.

Het is niet de bedoeling dat de AI-samenvattingen de huidige beschrijvingen, die door de uploaders bij de video’s geplaatst worden, gaat vervangen. In plaats daarvan zullen de samenvattingen boven of onder die beschrijving komen. De functie doet enigszins denken aan Bing, die sinds kort ook samenvattingen kan schrijven van webpagina’s.

Ben je geabonneerd op YouTube Premium? Dan kan het dus zijn dat je plots zo’n samenvatting ziet staan. De functie zal namelijk exclusief beschikbaar zijn voor YouTube Premium-leden. Het abonnement vormt echter geen garantie dat je de samenvattingen te zien krijgt. Een woordvoerder van Google haalt bij The Verge aan dat er wel vaker experimenten uitgevoerd worden waarbij een deel van de gebruikers een functie ziet, maar een ander deel niet. Dat is bijvoorbeeld ook het geval voor de laatste update van Google Discover.

Grote hoeveelheid content

Volgens Google is de AI-integratie voor YouTube een goede zaak, simpelweg omdat er zo veel content op het platform te vinden is. Elke video door mensen laten samenvatten is, volgens de zoekmachinegigant, onbegonnen werk. Bovendien zou zo’n AI-systeem dat video’s samenvat ook kunnen helpen om betere video’s voor te stellen.

De vraag is maar hoe accuraat Googles AI al die video’s kan samenvatten. De functie is momenteel enkel toegankelijk voor een handvol video’s in het Engels, wat het erg moeilijk maakt om vast te stellen hoe precies de samenvattingen later zullen zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business