Nieuws

Witte Huis belemmert investeringen in Chinese technologie

© Unsplash / Tabrez Syed
Biden beperkt de mogelijkheid van Amerikaanse bedrijven om in de Chinese technologiesector te investeren om de veiligheid te waarborgen.

In een nieuw decreet vaardigt Amerikaans president Joe Biden een nieuwe handelsbeperking uit. Amerikaanse bedrijven mogen niet meer zomaar investeren in geavanceerde Chinese technologie. Daaronder valt technologie zoals geavanceerde processors, kwantumcomputing en AI-systemen.

Het is bijlange na niet de eerste keer dat Amerika de Chinese technologiesector onder druk zet. Het decreet, dat woensdag ondertekend werd, kadert in een bredere inspanning die de technologische innovatie in China moet vertragen. Eerder besloot de VS al om geen geavanceerde chips van AMD en Nvidia meer te exporteren naar het Chinese vasteland. Eerder dit jaar kwam daar de beslissing bij om geen geavanceerde lithografiemachines, die nodig zijn op processoren te fabriceren, meer naar China te sturen.

Militaire doeleinden

De vrees luidt dat Amerikaanse expertise en het kapitaal dat daarbij hoort ingezet kunnen worden voor militaire doeleinden. Het Witte Huis benadrukt dat het die “meest acute” veiligheidsrisico’s wil bekampen met het decreet en dat het niet de bedoeling is om economische schade te veroorzaken.

In een eerste reactie waarschuwt China dat de VS wel economische schade veroorzaakt met de beslissing: het Amerikaanse beleid zou de wereldwijde toeleveringsketens in de technologie-industrie verstoren, aldus het Chinese ministerie van Handel. Dat de VS er veiligheidsrisico’s mee neutraliseert wordt eveneens betwist. Peking is van mening dat het nieuwe beleid van de VS de wereldwijde veiligheid juist ernstig verstoort.

Toekomstige investeringen

Hoewel het decreet reeds ondertekend is, gaan de nieuwe regels niet meteen in. Daar gaan eerst een aantal consultatierondes aan vooraf die nog een jaar in beslag kunnen nemen. Investeringen die reeds gemaakt zijn, zullen niet onder het decreet vallen. Amerikaanse Investeringsgroepen, durfkapitaalbedrijven en andere samenwerkingen met Chinese bedrijven zullen voor toekomstige projecten wel bij de hun overheid moeten aankloppen voor meer informatie. Doen ze dat niet, dan hangen daar “zware gevolgen” aan vast.

Uitgelicht artikel Micron China verbiedt geheugenchips van het Amerikaanse Micron

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business