Nieuws

Qualcomm annuleert volledige reeks Chromebooks

chromebooks
© iStock / Savusia Konstantin
Qualcomm werkte aan een reeks nieuwe Chromebooks met krachtigere processoren, maar besloot het project stop te zetten.

Qualcomm werkt al enige tijd aan een nieuw platform voor Chromebooks. Die Chromebooks zouden gebouwd worden op de Snapdragon 7c+ Gen 3. Lees: de nieuwe Chromebooks zouden beter presteren, minder batterij verbruiken en ondersteuning bieden voor de nieuwste WiFi 6- en 6E-standaard. Nu blijkt dat het hele project opgedoekt werd.

Dat is enigszins verwonderlijk: Qualcomm zei dat de Snapdragon 7c+ Gen 3 specifiek voor computers en Chromebooks gebouwd werd. De eerste toestellen met de nieuwe chip werden in de eerste helft van 2022 verwacht, maar zagen nooit het daglicht. Nu blijkt dat die toestellen er uiteindelijk toch niet zullen komen. Het ‘Herobrine’-project, zoals het intern genoemd werd, wordt stopgezet.

Liefhebbers van het populaire spel herkennen waarschijnlijk de naam van een gekend Minecraft-personage. Die naam verwijst naar de basis-Chromebook die met de Qualcomm-chip uitgerust zou worden. Andere toestellen kregen namen als ‘Evoker’, ‘Zombie’, ‘Senor’, ‘Piglin’, ‘Hoglin’ en ‘Villager’ – allemaal namen die van Minecraft-personages afkomstig zijn.

“This project was cancelled”

Een mededeling in Chromium Gerrit, het open source ontwikkelaarsplatform voor Chromium, maakt duidelijk dat de personages Minecraft niet zullen ontstijgen. De toestellen die achter de namen verscholen gingen, zullen nooit het levenslicht zien: “This project was cancelled”.

Dat wil gelukkig niet zeggen dat het over en uit is voor de Chromebook. MediaTek werkt momenteel aan een nieuw platform voor Chromebook-tablets. Dat platform heet momenteel ‘Geralt’, naar het karakter van Andrzej Sapkowski’s The Witcher. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een aantal Chromebooks met ARM-chips. Ook deze zouden veel energiezuiniger moeten zijn dan vandaag het geval is, terwijl ze toch betere prestaties bieden.

Of Qualcomm nu helemaal vertrekt van de Chromebook-markt? Zo’n vaart lijkt het niet te lopen. Bij Chrome Unboxed spotten ze nog een aantal wijzigingen in de broncode voor ChromeOS op Qualcomm-chips. Dat wijst erop dat de chipfabrikant zijn oog toch nog op de ChromeOS-toestellen gevestigd houdt.

Uitgelicht artikel ChromeOS Google koppelt Google Chrome los van ChromeOS

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business