Nieuws

Samsung doet schermranden in de ban

© Unsplash/Grabster
Samsung voorziet een toekomst met smartphoneschermen zonder randen. Samsung Display wist op een beurs in Zuid-Korea een eerste prototype van zo'n scherm te tonen.

Smartphonefabrikanten werken al jaren toe naar randloze schermen. Wat op de Samsung Galaxy S8 en LG G6 begon met een nieuwe beeldverhouding voor smartphones, is uitgelopen op een race naar randloze schermen. Die race wordt met name gedreven door schermfabrikanten als Samsung, LG en BOE, die smartphoneschermen produceren. Samsung weet het randloze tijdperk nu al aan te tikken, met een voorzichtige ‘maar’. Vooralsnog gaat het immers om een prototype.

Wel is het dus al meer dan een idee. Samsung bedacht bovendien al het afdichten van alle gaten die smartphonefabrikanten normaal in het scherm prikken. Bij dit prototype kunnen dus ook camera’s onder het scherm worden geplaatst. Nieuw is deze techniek. Samsung gebruikt dit momenteel voor zijn Galaxy Z Fold 5. Ook ZTE zet deze techniek al even in, bijvoorbeeld op zijn Redmagic-toestellen.

Uitgelicht artikel samsung galaxy s23 Galaxy S23-serie ontvangt belangrijke zoom-upgrade

Vooralsnog komen de volledig randloze schermen niet naar smartphones. Tijdens de beurs liet de schermgigant technologieën zien waarin momenteel aan wordt gewerkt. Hoelang het mogelijk nog duurt vooraleer randloze schermen op smartphones verschijnen, blijft onzeker. Niettemin omdat het merk zich stilaan begint te focussen op vouwbare schermen. Ook werkt Samsung aan schermen die zich laten oprollen.

Problemen met randloze schermen

Tegen welke problemen Samsung mogelijk aanloopt bij de productie van randloze schermen, laat de fabrikant onbenoemd. Vast staat dat de productie van zulke schermen niet bepaald gemakkelijk is. Een groot probleem daarbij is de duurzaamheid van zulke schermen. Door de schermranden weg te nemen, is de kans nu eenmaal groter dat het paneel zelf beschadigd raakt.

Ook hebben fabrikanten te maken met de aansturing van het scherm: de componenten daarvoor bevinden zich onderaan de OLED- en lcd-schermen, en nemen daar dus ruimte in. De laatste jaren zijn zulke componenten wel steeds kleiner geworden.

Exclusief aan Samsung-telefoons?

Wie de nieuwe schermen als eerst mag gebruiken? Dat zal mettertijd moeten blijken. Hoewel het logisch lijkt dat de schermen eerst naar Samsungs mobiele divisie gaan, is dat allerminst zeker. De schermdivisie van Samsung levert immers ook schermen aan bijvoorbeeld Apple en OPPO.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business