Nieuws

Google Chromecast verliest gastmodus

Google Chromecast - 1
© Google
Google heeft ondersteuning voor de ‘gastmodus’ op de Google Chromecast stopgezet. Gasten kunnen nu enkel content casten door met het wifinetwerk te verbinden.

Google voegde in 2014 een gastmodus toe aan zijn Chromecast. Gasten konden daarmee beginnen casten zonder met je wifinetwerk te verbinden. Hiervoor moest enkel de pincode op het scherm in worden gegeven tijdens het casten. Om de gastmodus nog iets toegankelijker te maken voegde het eveneens een functie genaamd ultrasonic pairing toe. Via niet-waarneembare tonen kon Google de benodigde pincode geruisloos naar eender welke telefoon overbrengen. Kon, want de gastmodus is niet meer.

Google meldt in een supportdocument dat de “gastmodus niet meer wordt ondersteund”. Hierdoor moeten gasten zich voortaan met het (juiste) wifinetwerk verbinden om te beginnen casten. Vanaf versie 23.33 verdwijnt de gastmodus uit Google’s Play Services. In de Google Home-app is die optie reeds geschrapt.

Chromecast met Google TV

Gebruikers met een Chromecast met Google TV worden niet getroffen. Zij kregen nooit toegang tot deze zogeheten gastmodus. Enkel de OG Chromecast, tweede generatie Ultra en derde generatie Chromecast konden de functie gebruiken.

Waarom Google plots stopt met de ondersteuning van de gastmodus, is niet gekend. Mogelijk liggen er lastige beveiligingsproblemen op de loer, die Google liever vermijdt. Daarnaast zijn de genoemde Chromecasts al enige tijd uit de roulatie; de zoekgigant verkoopt momenteel enkel nog Chromecasts met Google TV. Eerder deze zomer raakte nog bekend dat Google na tien jaar de ondersteuning voor de OG Chromecast (2013) heeft stopgezet.

Uitgelicht artikel Chromecast met Google TV afstandsbediening Je Chromecast met Google TV is vanaf heden veel sneller

Met de gastmodus had Google wel een gaaf stuk technologie in handen. De Chromecast kon zelf een wifinetwerk creëren om met apparaten te communiceren die zich niet op het wifinetwerk bevonden. Dat netwerk dook vervolgens op als cast-apparaat bij gebruikers buiten dat netwerk, en kon zodoende – met een viercijferige pincode – gebruikt worden om naar de Chromecast te casten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business